Хранете се добре, за да се преборите с настинки и грип

Хранете се добре, за да се преборите с настинки и грип
Pexels

Есента е тук и с нея идва сезонът на настинките и грипа, който вече е започнал да се развихря. 

Настинките и грипът се причиняват от вируси. Настинките са леки заболявания, които обикновено продължават около седмица. Понастоящем няма начин да се предотврати напълно настинката. Грипът е по-тежко заболяване със симптоми, включително висока температура, втрисане, умора и болки в тялото. 

Имунната система защитава тялото ви срещу вируси като настинка и грип. Здравословната диета е важна, за да поддържате имунната си система да работи по най-добрия начин, за да защитава тялото.

И така, кои храни засилват имунната функция?

Ако търсите добавката в местната аптека за магически лек за настинки и грип, помислете отново. Вместо това здравословната балансирана диета с разнообразни храни и постоянно снабдяване с хранителни вещества помага да се поддържа имунната система силна и бореща се с вирусите. Така че съсредоточете се върху здравословна балансирана диета, като обърнете специално внимание на следните идеи:

  • Протеин – Повечето австралийци консумират достатъчно протеин, който е важен, тъй като съставлява градивните елементи за антитела за борба с инфекция. Така че не забравяйте да включите добър източник на всяко хранене, като например; месо, пилешко, морски дарове, яйца, бобови растения, ядки, семена, тофу и млечни храни.

  • Течности – Получаването на достатъчно течности е от съществено значение за овлажняване на лигавицата на дихателните пътища. Това помага да се предотврати дехидратацията, която води до образуване на малки пукнатини в носните мембрани, което позволява на вирусите да навлязат в тялото. Жените се нуждаят от около 2,1 литра (около 8 чаши) течност на ден, а възрастните мъже се нуждаят от около 2,6 литра (около 10 чаши). Това включва не само вода, но и мляко, сокове, топли напитки като чай, кафе и други.

  • Плодове и зеленчуци – Плодовете и зеленчуците са чудесен източник на витамини и фитонутриенти (здравословни свойства, открити в растенията), много от които действат като антиоксиданти. Яденето на достатъчно храни, богати на антиоксиданти, означава, че тялото има по-добър шанс да се пребори с настинка и грип. Стремежът към разнообразие е от ключово значение, тъй като всички плодове и зеленчуци ни осигуряват различни хранителни вещества и антиоксиданти. Затова се стремете да имате колкото се може повече различни цветни зеленчуци в чинията си по време на хранене.

  • Витамин С – намира се в много плодове и зеленчуци. Имате нужда от около 200 мг на ден, за да помогнете в борбата с настинките. Някои от най-добрите източници са лют червен пипер, ягоди, киви, портокали и броколи.

  • Пробиотици – Червата са един от най-големите играчи в имунната функция. Пробиотиците са добри бактерии, които помагат да поддържате имунната си система здрава. За борба с настинките е необходимо дозата да е около 10 милиарда активни пробиотични култури на ден. Това количество може да се намери в някои кисели млека с добавени пробиотици. Проверете етикета, тъй като не всички кисели млека съдържат достатъчно пробиотици, за да видите тези ефекти. Пробиотиците могат да бъдат намерени и в хранителни добавки.

  • Ограничете алкохола – Има много изследвания, които предполагат, че пиенето на алкохол потиска имунната функция. Що се отнася до алкохола и намаляването на рисковете, уверете се, че следвате указанията. Това включва ограничаване на приема на алкохол до не повече от две стандартни напитки на ден и поне два дни без алкохол на седмица. 

  • Добавки – Избягвайте да получавате информация от магазин за добавки или от хора, които продават добавки. Вместо това, посетете вашия лекар или си запазете час за среща с акредитиран практикуващ диетолог, експертите по хранене, за надеждни съвети относно други популярни добавки като мултивитамини, женшен, ехинацея, цинк и др.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay