Пуйка за Деня на Благодарността

Рецепта за печена пуйка

Пуйка за Деня на Благодарността

Денят на Благодарността, известен още и като Денят на пуйката, е официален празник в САЩ и Канада, но се празнува и от все повече българи.

 

Ежегодният празник символизира благодарност за нещата, които човек има като цяло и се чества в 4-я четвъртък на ноември, а в Канада- във 2-я понеделник на октомври.

 

Празничната трапеза в Деня на Благодарността включва задължително традиционната печена пуйка, така че, ако сте решили да отбележите повода, ние ще ви помогнем с една рецепта как бихте могли да я сготвите.

Продукти

 

пуйка – 1 бр.

ябълки – 3-4 бр.

мазнина – 2 с.л.

лук – 3 глави

моркови – 0,5 кг.

гъби (култивирани печурки) – 300 гр.

сол, млян черен пипер, чубрица, червен пипер – на вкус

Начин на приготвяне


- Изчистената и измита пуйка се посолява отвън и отвътре.

- Вътре в пуйката сложете нарязани ябълки (едната ябълка се оставя за после), които поемат по-тежката миризма на мазнината на пуйката.

- Сложете пуйката в тава с малко вода и печете всяка страна по половин час на силна фурна (220 градуса Целзий).

- На всеки 10 минути набождайте на няколко места за да изтече разтопената мазнина.

- Извадете пуйката от тавата и излейте течността.

- На дъното на тавата наредете нарязаните на колелца моркови, лука и гъбите. Залейте ги с 1 ч.ч. вода и мазнината. Отгоре сложете пуйката и поръсете с подправките.

- Сложете да се пече в умерена фурна (180 градуса Целзий) до зачервяване. От време на време поливайте със соса от тавата за да остане пуйката сочна.

 

1 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay