10 неподозирани факта за щата Калифорния, които ще ви объркат

Златният щат е пълен с изненади

10 неподозирани факта за щата Калифорния, които ще ви объркат

Сред Съединените американски щати има само един, който е определен като "Златния щат” и има репутация на чудесно място за живот. Това е Калифорния, с население от близо 40 милиона души, от които повече от 130 000 се намират в затвора.

Знаете ли, че 1 на всеки 8 американци всъщност е от Калифорния? За сметка на това пък от 2015 година насам броят на латиноамериканците в щата е по-голям от този на хората от Съединените щати. Това място определено е любопитно със своите чудатости. Научете още от тях…

1. В Калифорния живее 12% от американското население, което произвежда 6.9% от емисиите на парниковите газове за страната. За сравнение, в Тексас живее 8.5% от американското население, което произвежда цели 12.8%.

2. От 1980 година насам в щата са построени 23 затвора. За същия период Калифорнийският университет е открил само един от кампус.

3. Големият брой затворници пък бива използван целесъобразно - за борба с горските пожари. Лишените от свобода приемат работата, защото тя намалява присъдата им, изкарва ги извън стените на затвора и им докарва повече пари от която и да е типична затворническа работа.

4. Калифорния е петият по големина доставчик на храна в света.

5. В "Златния щат” така наречените "нощи на дамите” (Ladies Nights) в клубовете са забранени със закон, защото са считани за дискриминация на полова основа.

6. Наркотикът LSD е законен в Калифорния… до 1966 година! А щатът е първият, който забранява употребата на марихуана - още преди век.

7. В Южна Калифорния ежегодно има около 10 000 земетресения. За щастие, повечето от тях са толкова слаби, че дори не се усещат.

10 неподозирани факта за щата Калифорния, които ще ви объркат

8. В миналото географският регион Антарктика е бил толкова топъл, колкото е днес Калифорния. A петте града с най-мръсен въздух в САЩ се намират в Калифорния.

9. През 2009 година някои училища в Южна Калифорния забраняват определени речници, които включват в състава си дефиниция на орален секс.

10 неподозирани факта за щата Калифорния, които ще ви объркат

10. В Калифорния се произвеждат 80% от бадемите по целия свят.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay