7 неща, които децата научават на семейните пътувания

Колата ви се превръща в класна стая, ако правите нещата както трябва

7 неща, които децата научават на семейните пътувания

Повечето семейства обичат семейните пътувания. Съветваме ви да избирате пътуване с кола пред това със самолет. Първо защото е по-удобно и пътувате само с членовете на семейството и второ, защото по този начин децата има какво да научат. 

Пътуването с кола може да се окаже изключително полезно, тъй като детето ще се откъсне поне за малко от таблета и телефона, а и вие ще спестите пари от самолетните билети. Семейното пътуване може да се окаже много образователно. 

Ето на какво ще се научат децата ви:

1. Да планира и да взима решения

Оставете децата да ви помогнат за планирането на почивката. Обяснете им колко ще бъде дълъг пътя и ги помолете те да решат къде ще бъде най-добре да спрете за почивка. Също така и оставете да опаковат багажа си сами. Така ще се научат колко чифта чорапи да си вземат и без кои изграчки могат да живеят една седмица. Като ги оставите да се включат в планирането, ще се научат да могат да взимат решения сами. 

2. Да се ориентира

В днешно време повечето хора използват GPS, когато пътуват. Разбира се така е и при децата. На тях им е много забавно да гледат на телефоните си от къде минавате. Колкото и да са удобни съвременните навигации, заложете на старата хартиена карта. Дайте я на децата, за да гледат на нея пътя. Научете ги как да разпознават посоките и знаците върху картата. Ако ги научите на тези неща, можете да бъдете сигурни, че дори да се загубят някъде и да нямат телефони, ще се справят.

3. Креативност

Всяко дете започва да мрънка в даден момент. "Скучно ми е", "Не стигнахме ли вече" и т.н. Разбира се биха били доволни ако им пуснете някой филм, който да гледат по време на пътуването, но не го правете. Изключете таблетите и телефоните и оставете децата да бъдат креативни. Така ще се научат да се забавляват без технологии. Например ще си разказват вицове, истории, ще играят игри. 

4. Ще получат познания за различните култури

Не навсякъде е като вкъщи. Особено ако пътувате на по-дълго разстояние, децата ще се сблъскат с нова, непозната култура. Ще видят нови места, различни дрехи, различни хора, различни ястия. Когато спрете да ядете, им предложете да ядат нещо различно от бургер и пържени картофи.

5. Търпение

Въпросът "Стигнахме ли?" се задава от децата на всеки половин час. За да ги научите на търпение, дайте им часовник. Кажете им в колко часа сте тръгнали и в колко се очаква да пристигнете. Така те ще бъдат търпеливи и ще спрат да питат през 5 минути. 

6. История

Толкова по-лесно е да научат историята, докато пътувате. Вместо да ги карате да четат дебели учебници, докато пътувате спирайте на исторически паметници и им разказвайте историята или случката за даденото място. 

7. Да поддържат колата

Грижите за колата са важна част от пътуването и страхотен начин да научите децата на нещо полезно. Оставете ги да ви помогнат при избора на най-ниска цена на горивото, почистването на стъклата, проверката на маслото. На тях ще им е интересно, а и ще ги подготвите за момента, в който ще станат достатъчно големи, за да имат собствена кола. 

Ако планирате пътуване скоро, направете го с кола. Откажете се от самолета като превозно средство. Прекарайте повече време със семейството си и разгледайте държавата, предавайки на децата си важни уроци.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay