Гигантската пейка в Димитровград: Как въображението може да доведе до световен рекорд!

Това архитектурно чудо е най-голямата пейка на територията на България

Гигантската пейка в Димитровград: Как въображението може да доведе до световен рекорд!

Няма човек, който да не е чувал за рекордите на Гинес. В юбилейното 60-то издание на Книгата на световните рекорди на Гинес за 2015 година са подбрани някои от най-странните рекорди за изминалите 60 години.

България също има своето място при рекордите. През 2004 г. град Хасково влиза в раздел "Религия" с най-високата статуята на Богородица и Младенеца. Статуята е по идея на кмета на града. Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която е една от най-високите на Балканския полуостров.

По света има изобретени всякакви паметници, сгради и предмети с щури размери. Например любителите на изискания спорт голф сигурно са чували за най-големия стик за игра с размер 4,39 метра. А при мисълта за най-голямата, изобретена от Фред Райфстек, моторизирана пазарска количка, яопинг маниаците сигурно са готови да разтворят още по-широко портмонетата. За съжаление, подобни на тези изобретения могат да бъдат използвани само като експонати в музеите...

Скоро обаче се натъкнах на нещо любопитно, също толкова достойно за рекордите на Гинес. В българския град Димитровград са монтирали най-голямата пейка в България, и по-точно най-високата, защото в Пазарджик си имат най-дългата пейка за България. До момента по света регистрирани пейки с рекордни размери има в Полша, Барселона, Япония и на Скандинавския полуостров. Димитровградската пейка е широка 6 метра, висока е 2,40 метра и тежи тон и половина. За вече проявилите интерес да я посетят - тя се намира на входа на парк "Марица", зад сградата на общината.

Гигантската пейка в Димитровград: Как въображението може да доведе до световен рекорд!

До голямата пейка е позиционирана нормална пейка и една мини-пейка, за да може разликата в мащаба да бъде усетена най-добре. Самата пейка е правила редица обиколки из страната. За да правят компания на пейките, са монтирани гигантска маса, стол и една голяма нощна лампа.

Гигантската пейка в Димитровград: Как въображението може да доведе до световен рекорд!

В момента рекордът за най-голяма пейка държи Полша. Макар че пейката в Пазарджик е дълга 1110 метра и на нея могат да седят 2220 души, това се оказва недостатъчно, за да бъде призната.

Доста често България е на челна позиция в черните класации и списъци. Независимо дали става въпрос за наднормено тегло, тютюнопушене, или най-бързо застаряващо население. Първата позиция по лошите изследвания и категории ни е сигурна.

Подобни ситуации като тази с двете пейки ме карат да се изпълня с надежда, че и ние имаме какво да покажем, и че много бързо можем да влезем в любопитните и интересни класации. Щом веднъж сме успели със статуята в Хасково, значи ще успеем и втори път. А колко малко трябва за това? Достатъчно е само добра воля и голямо въображение… Можем го, нали? 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

33 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay