Живейте като викинги поне за три дни

Преживяване, което ще остави траен отпечатък в съзнанието ви!

Викингският събор, който традиционно се организира всяка година в местността Kvarnbo на остров Оланд в Балтийско море, събира над 10 000 посетители от цял свят. Архипелагът се посещава и от хора от няколко викингски асоциации от различни страни, които изцяло загърбват цивилния начин на живот със своите семейства, и се потапят в средновековната атмосфера, специално създадена от организаторите на събитието - Fibula.

Съвременните викинги се събират в рамките на три дни около последния уикенд на юли, за да си припомнят как са живели техните предци. Живеят на палатки и носят типичните за онази епоха одежди. Продават храни, напитки, произведения на изкуството и ръчно изработени инструменти, сувенири и посуда.

Първата част на материала четете във fitwell.bg

Викингският събор е събитие, на което ще станете свидетели на автентични викингски боеве, приготвяне на традиционни гозби на открит огън, но също така можете спокойно да се научите на някои от старите занаяти или да стреляте с лък.

Живейте като викинги поне за три дни

Сигурно се питате защо точно на това малко място по средата на Балтийско море, между Швеция и Финландия, се организира най-големият по рода си Викингски събор?

Отговорът е: Защото в наши дни именно на остров Оланд в областта Салтвик са открити най-големите гробища на викинги от онази вече отминала средновековна епоха. Местността Kvarnbo се смята за едно от най-оживените места по онова време и голямо средище на викинги. Именно в тази местност се е развивала и сериозна търговия.

Живейте като викинги поне за три дни

През 2000 година община Салтвик решава  да обърне внимание на Викингската епоха, като хвърля акцент върху времената на викингите в Салтвик и историята за Дългия Хльовдер. През 1000 година той тръгва с кораба Ормен Лонге, придружаван от Олав Тригвасон, за да вземе подарък от кралица Тира за дома ѝ в Норвегия.

Живейте като викинги поне за три дни

С течение на времето се създава работна група, която е на разположение на ръководството на общината, и носи името "Хльовдер" (която по-късно кръщават Fibula). Именно те възобновяват традициите на викингите от 2000 година досега, като събират почитатели от цял свят в рамките на три дни всяка календарна година през месец юли.

Как да стигнете до Викингския събор?
За онези от вас, които искат да летят до самия остров - възможно е да го направите през Стокхолм или Хелзинки. От финската столица можете да се доберете до Мариехамн, Оланд само за 45 евро, ако резервирате билета си месеци преди това. В противен случай цената може да бъде около стотина евро - airaland.com.

Най-удобно е да пътувате със самолет от София до Стокхолм. От летище Арланда можете да използвате бързия влак до Централна гара - Т-централен, но също можете да заложите на автобусите Flygbussarna, с които пътуването ви ще е по-евтино.

Живейте като викинги поне за три дни

Освен този вариант, можете да пътувате и с чартърни самолети до столицата на Швеция от морските ни градове Варна и Бургас. В случай че искате да намалите значително разходите за самолетни билети, спокойно можете да заложите на по-дългото пътуване - като ползвате нискобюджетна компания, която лети от Терминал 1 - София до град Малмьо - Швеция. От тази точка до Стокхолм използвайте влак, който директно ще ви остави на Т-централен.

Имайте предвид, че пътуването от България трябва да стартира рано сутринта, за да можете да успеете да вместите пътуването си само в рамките на един ден! В противен случай ще изпуснете последния ферибот и ще ви се наложи да пренощувате в Швеция, като продължите чак на следващия ден.

Живейте като викинги поне за три дни

Живейте като викинги поне за три дни

Пътуването продължавате от Централна гара Стокхолм с автобуси до пристанището, от което тръгва фериботът за остров Оланд. Предварителното онлайн закупуване на билети за автобуса и ферибота е повече от задължително, за да не изпуснете превоза си до острова. Добре е да предвидите поне един час между пристигането ви на Централна гара в Стокхолм и тръгването на автобуса за ферибота.

Живейте като викинги поне за три дни

Пътуват две компании, в различни часове на деня:

Първата компания е Viking Line. Вторият вариант за пътуване до острова е с компанията Eckero Linjen.

Автобусите до Kvarnbo тръгват от автогарата в Мариехамн – столицата на острова Оланд. Повече информация и съдействие за резервации за нощувки или за пътуването до острова, можете да получите от организаторите на Викингския събор: Fibula.

Живейте като викинги поне за три дни

Живейте като викинги поне за три дни

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay