Човек може да обиколи целия свят, но не познава ли собствената си страна достатъчно добре, това няма да има никакъв смисъл. Защото когато се срещнем с чужденци на другия край на планетата и те ни покажат любимите си места, фестивали и ястия, ние имаме дълг – да им разкажем поне за частица от България.
Страната ни за мнозина е екзотична и непозната, вкусовете й – също. Затова сме ви подготвили списък с едни от най-вкусните дестинации, които да посетите. Там ще присъствате на шумни и цветни празненства, посветени на традиционни храни и напитки, и ще съберете впечатления, спомени и вкусове.
Мелник и виното
За мелнишкото вино навремето казвали, че е толкова гъсто, че може да се носи в кърпа. Тук се отглеждат специални сортове грозде, а виното и до днес се произвежда по традиционни технологии.
В най-малкия град в България на много места ще ви поканят да дегустирате домашно приготвено вино, а в началото на февруари всяка година един уикенд е посветен на виното – по време на фестивал Златен грозд.
За да видите къде и как отлежава виното, посетете лабиринта от подземия на Кордопуловата къща (на снимката горе), където в бъчви се съхраняват стотици литри вино.
Куртово Конаре, чушката и домата
Всяка година чушката, домата и традиционните ястия и занаяти имат своя фестивал в пловдивското село Куртово Конаре. Можете да вземете участие в конкурса за домашна лютеница или да се научите как се прави такава по време на специалната работилница, водена от местни майстори.
Куртово Конаре
Празникът обаче не е посветен само на храната – в рамките на феста се провеждат пленери, фотоизложби, играят се театрални представления, демонстрира се карвинг (гравиране) на зеленчуци.
Куртово Конаре фест се провежда всяка година в началото на септември.
Троян и сливата
Още преди да сме изрекли докрай "Троян" и някой е допълнил "сливова". Фестивалът на сливата в планинския град привлича на първо място мъжете – майстори на сливови и всякакви други домашно приготвени ракии.
Не е казано обаче, че жените не могат да са ценителки на хубавата ракия, а и по време на празника могат да бъдат опитани десетки традиционни ястия, както и да бъдат разкрити тайните на техните рецепти.
Фестивалът на сливата в Троян се провежда в края на месец септември.
Миди и риба в Каварна
Макар Каварна да е прочута надлъж и нашир предимно с рок концертите си, морският град има и своята вкусна страна.
Всяка година щом жегите понамалеят и летовниците се поразредят, се провежда уникалният рибен (за морска и речна риба) и миден фест, в който кулинарните деликатеси са овкусени с пенливо пиво и с пъстри концертни прояви.
Фестивалът е витрина за кулинарните умения на майстор-готвачи от страната и чужбина. Чудесен и вкусен начин да закриете летния сезон в средата на септември!
Тиквата и Севлиево
От няколко години фестивалът на тиквата в Севлиево (или както става известен за няколко дни през октомври – Тиквенбург) става все по-интересно и пъстро събитие, което непременно трябва да посетите.
Организират сеизложби на тикви със странна форма, състезание за най-голяма тиква, конкурс за ястие от тиква, песни, танци, карнавално шествие и много други забавления.
Севлиево
В късните октомврийски дни, по време на празника на Севлиево, се приготвя и изяжда и най-големият тиквеник – разбира се, с всяка изминала година по-голям.
Празникът на тиквата в Севлиево обикновено се провежда през октомври.
За още вълнуващи пътешествия из България станете част от Jenite.bg във Facebook!
17 | 0 |