Най-приказните португалски градчета

Не само Лисабон заслужава вашето внимание!

Най-приказните португалски градчета

Представете си чаша изстудено бяло вино, прясно уловена риба, приготвена със средиземноморски подправки, гледка към океана и вълшебните звуци на фадо... Това е Португалия!

Португалия е малко познато и незаслужено подценявано ъгълче от Европа. Малката й територия позволява да се запознаете с много повече от столицата Лисабон. Повечето градчета имат по няколко хиляди души население, спокойна атмосфера, живописни рибарски махали, впечатляващи замъци.

Срещнете се с 10 от най-красивите градчета в южната страна, които можете да разгледате по време на следващата си екскурзия до Португалия.

Синтра
Лорд Байрон вече бил видял голяма част от Европа, когато пише на майка си от Синтра (на снимката горе), наричайки го "може би най-възхитителното селище в Европа".

Днес същият прохладен, мек климат и градинска среда, които го правят любима лятна резиденция за португалските крале повече от 500 години, осигуряват на градските жители и на туристите идилично убежище от горещината и блъсканицата на Лисабон. Над Синтра се намира и приказният замък Пена.

Обидош
Загънат в мавритански крепостни стени, варосаният градец Обидош бил смятан за толкова прелестен, че става зестра на кралицата. През 1282 г. крал Диниш дарява кралица Изабел с имението като сватбен подарък и през следващите 600 години всеки португалски монах прави същото, утвърждавайки по този начин негово име Casa das Rainhas, Домът на кралиците.

Най-приказните португалски градчета

Обидош е музей на град, национален паметник, толкова живописен, че може да убеди всеки посетител – а те са легион, – че той или тя може да бъде голям фотограф.

Порто
Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я наричат испанците) португалският град Порто е удивителна смесица от стилове, епохи и лайфстайл.

Най-приказните португалски градчета

От тесните средновековни улички излизате на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн.

Коимбра
Коимбра е била столица на Португалия и все още носи частица от своето минало достолепие.

Най-приказните португалски градчета

Тук се намира и един от най-старите университети в света. Градът си има също така хълм с гледка отвисоко, река Мондего, ботаническа градина и древна кула.

Кашкайш
Кашкайш е перфектен като пощенска картичка. Някога е бил тихо и спокойно рибарско селище.

Най-приказните португалски градчета

След това няколко европейски благородници го откриват и го превръщат в топ дестинация за отмора от държавническите дела. Това се случва още в началото на 20-и век, а днес градчето е сред най-посещаваните дестинации в Португалия.

Амаранте
Амаранте се намира на около 60 км от Лисабон. Вероятно най-популярната забележителност тук е мостът – един от най-красивите в Португалия. Няма как да го пропуснете, намира се в центъра на града.

Най-приказните португалски градчета

На няколко места има уширения, където можете да спрете, за да се насладите на гледката към реката и красивите къщи наоколо.

Гимараеш
Гимараеш е едно от най-красивите исторически градчета в Португалия. Смята се, че това е първият град в Португалия - мястото, на което страната е възникнала. От това време са запазени два двореца.

Най-приказните португалски градчета

Единият е дворецът на първия португалски крал Афонсу - намира се в самия център на града и се издига там от над 1000 години. Другият дворец е този на херцозите от Браганса - построен около 500 години по-късно. Вътре в сградата се помещава музей, който можете да посетите.

Повоа де Варзим
Повоа де Варзим е крайбрежен град в Португалия, който е морски курорт от повече от 300 години, но въпреки това е успял да запази очарованието и типично португалския си дух. По романтичните му брегове са се зародили важни течения в португалската музика, литература и театър.

Най-приказните португалски градчета

Добавете към тези парченца от пъзела и факта, че градът има близо 6000-годишна история (тук-там има останки от различни епохи от живота му) и ще получите картина, която няма как да ви остави равнодушни.

Авейро
Може би да сравняваме Авейро с Венеция е малко прекалено, но типичните за града лодки, каналите и цветните къщи създават атмосфера, с която малко други градчета ще успеят да ви очароват. Непременно се качете на лодка молисейро. Градът така или иначе е достатъчно малък, за да бъде разгледан пеша, но плаването ще ви предостави различна гледна точка.

Най-приказните португалски градчета

Лодките молисейро са създадени във връзка с местното препитание – събиране на водорасли. Именно за такава дейност е пригодена формата им, въпреки че в наши дни мнозинството от тях се използват за превоз на туристи.

Евора
Всеки век е оставил своите следи в Eвора. Днес той е защитен като национална ценност. Пищна поредица от резиденции и дворци, чиято архитектура е в диапазона от средновековна през местния преходен от готически към ренесансов стил, наречен мануелински, до Ренесанса, Eвора е особено впечатляващ, когато е облян в светлина нощем.  

Най-приказните португалски градчета

За още виртуални пътешествия станете част от Jenite.bg във Facebook!

20 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay