Споделено с Jenite: Лични впечатления от Катар

Силвия Никлева споделя с нас подробности за тази екзотична страна

Споделено с Jenite: Лични впечатления от Катар

Искрено се вълнуваме, когато някоя от вас, читателките на Jenite.bg, се свърже с нас, за да сподели своята история. Днес публикуваме текст на Силвия Никлева, която живее и работи в Катар. И определено има какво да разкаже за това толкова колоритно местенце.

Катар. Тук пешеходецът не е с предимство. Тротоарите са кът, какъвто са и оазисите сред пустинята. Скоростите са високи, а в случай на нужда от такси, по-добре си го поръчай един ден по-рано.

Катар. Мястото, където прозорци не се отварят с цел проветряване. Горещо и пепеляво е. Юни, юли, август и септември са месеците, в които животът тук докосва слънцето и се разминава с него. Така силно пари. Местните обличат своя страх от времевите условия в черни за жените и бела за мъжете традиционни дрехи - съответно носещи имената "абая" и "диш даш". Те предпазват.

Катар. Мястото, където ще срещнеш хора с всякакъв цвят на кожата, всякакъв начин на обличане, на хранене и водене на разговор. Предимно дружелюбни и отзивчиви. Най-богатата държава в света е разпределила имането и нямането си на всички свои "кореняк" жители, наброяващи 250 хиляди. Останалите 2 милиона са чужденци. Катар е гостоприемен.

Катар. Арабски парфюми, индийски пръчици, хубаво, вкусно(!) и много ароматно кафе, фурми, сладкиши, подправки. Животът изглежда трескав, но всъщност никой не бърза да свърши делата си веднага. Хората се наслаждават на всичко. Кафето се пие бавно, колите се карат бързо.

Проектите са мащабни, небостъргачите - красиви, лъскави, изпипани. Магистрали са строят за една нощ. Относително.

Споделено с Jenite: Лични впечатления от Катар

Бял човек да си в Катар, с извинение за думата бял. Европейците са добре платени (повечето), уважавани са, за тях някои мюсюлмански закони не важат. Класовото разделение е крайно. Крайно! Крайно! Има хора от Пакистан, Индия и Шри Ланка, които работят на безценица. Паспорти се взимат и не се връщат докато строителният обект не се завърши. Друго си е да имаш образование! Въпреки условията, в които живеят, строителните работници носят ризи! Друго си е да носиш уважение към себе си и към всичко по принцип!

Жените в Катар. Не ги мислете въобще. Те живеят хубав живот, поне на пръв поглед. Имат интерес към езиците, изкуството и фотографията. Но имат и парите за тези свои интереси. Да видиш жена с черна красива абая (има хиляди видове абаи, които издават финансовия статус на дамата), която прави снимки на всичко - нещо напълно нормално. Щракат (се) навсякъде. Те се обличат навън, но се събличат вкъщи. Според тях, християнките се обличат вкъщи, а се събличат навън. "Виждала съм жени в Европа, които носят спортни или стари дрехи вкъщи пред семейството си, не се правят хубави. Някои дори ходят разчорлени вкъщи. Навън са винаги хубави. Защо е това? Аз пазя най-красивите си дрехи за своето семейство вкъщи. В Европа хората сякаш се натрапват един на друг". Начини на мислене, хиляди начини на мислене. Кой от кой по-интересен.

Местните катарци не смеят да заговорят друга жена. Те не приемат този начина на комуникация, не я разбират. Изцяло, обаче, приемат и следват британския модел на бизнес, култура и ежедневие. Ето защо, на моменти Катар изглежда изкуствен. Традицията им не позволява да подражават на един толкова далечен свят от техния. Ориентът трябва да остане такъв. С цялото очарование, което излъчва. Но това е мое мнение.

Докато този живот си търси опора, на която да поспре, в държавата се разливат всякакви видове чай из чашите, някъде се говори силно, на други места се шепти. Алкохолът е забранен само на хартия. Пие се, пуши се, излиза се. Всяка една човешка енергия, емоция, всеки трепет и всяко желание намират своя изход да бъдат изразени. Свободата е думата, която не знае религия. Тя иска да пробие навсякъде. Катар не прави изключение.

Не се колебайте да ни пишете на jenite@jenite.bg, ако искате да споделите своето мнение по тема, която ви вълнува! А за още интересни текстове станете част от Jenite.bg във Facebook!

44 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay