Топ 5 дестинации за любители на дизайна

Своеобразни музеи на открито, които разкриват постиженията в областта на модния, индустриалния и автомобилния дизайн

<p>Барселона</p>

Барселона

Ако сте почитатели на дизайна във всичките му форми – моден, индустриален, автомобилен - има няколко дестинации по света, които са като музеи на открито.

Там през годините се се развивали едни от най-прочутите в световен мащаб имена на архитекти, дизайнери, артисти. Там са най-големите изложения. В следващите редове ще ви разходим до едни от най-горещите точки за почитателите на дизайна.

Милано
Известен като световна столица на дизайна, Милано неслучайно си е извоювал това прозвище – тук се провеждат едни от най-големите световни изложения на мебели, индустриален дизайн, автомобили, модерен дизайн...

Да не забравяме и седмицата на модата в Милано! Италианците обичат да казват, че дизайнът е измислен на Ботуша, но ако трябва да се посочи роден град, той със сигурност ще е северната столица Милано.

Барселона
Барселона е Градът на Гауди – един архитект, чиито произведения в продължение на десетилетия впечатляват посетителите на испанския град. Бижуто на Гауди – паркът Гюел, се намира на възвишение над Барселона.

Там можете да се насладите на подобни на захарни къщички, ярки цветове и дълги виещи се пейки, наподобяващи формата на водна змия. Освен това Гауди проектира самонапояващ се виадукт, който поддържа свежа зеленината на някога голия хълм.

Топ 5 дестинации за любители на дизайнаХелзинки

Хелзинки
В скандинавските страни дизайнът е издигнат на пиедестал. Хелзинки не прави изключение, като преди две години беше обявен и за Европейска столица на дизайна. Тук присъствието на дизайна е неусетно, но ако се огледате, ще видите, че е навсякъде. 

От решението къде да се поставят пейки (и към какво да гледат) до изграждането на малък кей за плуване или за охлаждане след традиционната финландска сауна – във Финландия дизайнерските решения са винаги на място. Може би затова усещането, докато сте в тази част на Европа, е за пълна хармония.

Ротердам
Един от най-големите холандски градове се е превърнал и в столица на дизайна в Холандия. Причината за това е, че по време на Втората световна война градът е изравнен със земята.

След края й започва масово строителство, като Ротердам се превръща в опитно поле за смели решения.

Едни от най-популярните обекти в града са Кубичните къщи, наклонени под 45 градуса, без това да пречи на живеенето в тях. Мостът Еразъм и постоянно изникващите небостъргачи също са сред забележителностите на Ротердам.

Топ 5 дестинации за любители на дизайнаРотердам

Ню Йорк
Градът, който никога не спи, е сборен пункт на американската креативна мисъл. Тук са офисите на едни от най-големите архитектурни и дизайнерски студиа.

Да не забравяме и че появата на едни от първите небостъргачи в града (поне небостъргачи в днешния смисъл на думата) в началото на миналия век води до истинска война с Чикаго и в крайна сметка съкрушителна победа за Ню Йорк с построяването на сгради като Американ Шуърти Билдинг, Крайслер Билдинг и Емпайър Стейт Билдинг.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 01.04.2014|09:59
Определено ми допадат
4
Не е посочен 10.03.2014|17:15
Струва си да се посетят все пак говорим за градове, които са известни със своите архитектурни шедьоври.
3
Не е посочен 10.03.2014|16:32
Много яки !
2
Не е посочен 08.03.2014|16:45
иха,супер красиви и цветни! Ротердам е велик! :)
1
Не е посочен 07.03.2014|18:00
Истински шедьоври! Наистина бъдещите дизайнери и архитекти имат от къде да почерпят опит.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay