Здравословен вариант на любимите ви макарони

Макароните забранени? Вече не!

Здравословен вариант на любимите ви макарони

Думите "макарони" и "пица" със сигурност карат една червена лампичка в подсъзнанието ви да светне. Особено ако държите на здравословното хранене, тези ястия отдавна са напуснали ежедневното ви меню. Ето обаче един вкусен вариант на забранената италианска паста, който със сигурност ще отговаря на вашите изисквания за здравословна рецепта. Съставките не само не натоварват организма с излишни килограми, а и са полезни за здравето ви.

 

Необходими продукти:

 

½ пакет пълнозърнести макарони

750 мл соево мляко

5 супени лъжици ленено брашно

1 био ванилия

1-2 супени лъжици кокосово масло

кафява захар на вкус

300 гр. соево сирене Тофу (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 

Първа стъпка - топлинна обработка на макароните. Може да ги сварите с част от соевото мляко - така стават по-вкусни. Ако изберете традиционния вариант с вода обаче, трябва след като ги махнете от котлона, да ги прецедите и измиете.

 

Остатъкът от млякото смесете с лененото брашно и ванилията. Лененото брашно играе много важна роля в тази рецепта. От една страна, то е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система, а и създава усещане за ситост. От друга страна, лененото семе в брашното замества яйцата - има желиращ и стягащ ефект за ястието, така че отделните парчета да не се разпадат.

 

Да се върнем към млякото. Добавете към него ванилията и захар на вкус - докато сместа стане сладка, колкото вие желаете.

 

Изсипете макароните в керамична тава и залейте със сместа. Ако слагате тофу, тук е моментът да го натрошите и да го добавите към ястието. Сложете хартия за печене на дъното на тавичката, за да не залепнат макароните.

 

Поставете в предварително загрята фурна на 180'С, докато макароните се запекат отгоре и ястието видимо се стегне. Извадете и намажете с кокосово масло.

 

Сервирайте охладено!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay