С вкус на Франция: Шатобриан

Любимото ястие на Наполеон Бонапарт

С вкус на Франция: Шатобриан

Да, все още сме на френска вълна! И да, дойде ред и на главния специалитет в своеобразното ни седмично меню, посветено на изключителната кухня на западноевропейската страна. А той се нарича Шатобриан и не случайно е бил в списъка на любимите ястия на Наполеон Бонапарт. Сигурни сме, че след като го пробвате, вие също ще се влюбите безвъзвратно във вкуса му.

Необходими са ви:
350 г телешко филе
1 глава кромид лук
½ ч.ч. червено вино
2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 230 градуса.

В огнеупорен тиган загрейте зехтина. Намажете месото с пипер и сол и го запържете в от всички страни.

Сложете тигана във фурната и печете месото за около 10-15 минути.

Преместете месото на дъска за рязане и ги покрийте с фолио. Mахнете цялата излишна мазнина от тигана. Сложете лука и го сотирайте за няколко минути, докато стане златист.

Добавете виното и усилете котлона до крайна степен. С помощта на лъжица премахнете малките изгорели остатъци от месото.

Когато сосът достигне консистенцията на сироп, го смесете с разтопеното масло.

Разжерете месото на порции и го поръсете със соса. Сервирайте с гарнитура от зеленчуци или салата.

Още вкусни идеи може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay