Световен ден за борба със СПИН

1 декември

Световен ден за борба със СПИН

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Световният ден за борба със СПИН е един от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация (СЗО).

Към 2013 г., СПИН убива повече от 36 милиона души по света (1981-2012), а около 35,3 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за инфекции и тумори.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност - кръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма. Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени игли, при бременност, раждане, кърмене.

ХИВ се появява в западната част на Централна Африка в края на 19 век или началото на 20 век. СПИН е описан за първи път в Съединените щати през 1981 година, неговият причинител ХИВ е изолиран две години по-късно от екип на Института "Пастьор".

В наши дни СПИН има пандемичен характер, като през 2007 година броят на болните по света се оценява на 33,2 милиона души, а на жертвите на болестта – на 2,1 милиона души годишно, включително 330 хиляди деца.

Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство. Антиретровирусната терапия намалява както смъртността, така и заболеваемостта при инфекция с ХИВ, но необходимите за нея медикаменти са скъпи, а в много страни и труднодостъпни. Поради трудното третиране на инфекцията, основното средство за контролиране на болестта е ограничаването на нейното разпространение. С тази цел много здравни организации пропагандират безопасния секс и организират програми за обмен на игли.

Използвайте предпазни средства и се изследвайте редовно!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay