Абортът вече е конституционално право във Франция

Абортът вече е конституционално право във Франция
Canva

Законодателите гласуваха на съвместна сесия на парламента в понеделник, за да гарантират достъпа до аборти, като добавят ред към конституцията. Френските депутати гласуваха официално в понеделник в полза на добавянето на ред, гарантиращ "свободата" да се направи аборт в конституцията на страната.

За символичното гласуване бяха необходими три пети от двете камари на парламента, за да гласуват в подкрепа, за да стане промяната официална, като и депутатите, и сенаторите се споразумяха за един и същ законодателен текст.

Имаше 780 гласа "за" и 72 "против", като лесно премина прага от необходимите 512 гласа.

Гласуването бе последната стъпка за одобряване на конституционната промяна, след като Сенатът на Франция  гласува миналата седмица за одобряване на предложения от правителството закон, докато Националното събрание, долната камара на парламента, гласува за одобряване  на промяната през януари.

Премиерът Габриел Атал каза на съвместната сесия на парламента в понеделник, че ще запомни гордостта от присъствието си като "заедно, обединени, пълни с емоции, [ние] променяме нашето основно право, нашия основен закон, за да включи най-накрая свободата на жените, защото ние имам морален дълг към всички тези жени".

Яел Браун-Пивет, председател на Националното събрание, каза: "На жените във Франция казваме, че никога няма да върнем назад (тази свобода)".

"На жените по света казваме, че ще ви подкрепим и че ще бъдем до вас", добави тя.

Изменението на конституцията беше предизвикано от решението на Върховния съд на САЩ през 2022 г. за отмяна на Roe v Wade , съдебно дело, което гарантира достъп до аборт в Америка.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay