Ето кои са победителките в програмата “За жените в науката”

“Жените в науката могат да променят света!”

Ето кои са победителките в програмата “За жените в науката”

На Световния ден на науката  се проведе официалната церемония по награждаване на победителките в седмото издание на националната стипендиантска програмата "За жените в науката”. Стипендиите, които дамите получиха са на стойност 5 хиляди евро, които да им послужат за помощ в проектите. Събитието се проведе с Софийския университет "Св. Климент Охридкси” със специален гост г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България.

Тази година в програмата бяха наградени три жени учени в сферата на естествените науки, като до последно имената им се пазеха в тайна. Ето кои са те:

Д-р инж. Изабела Генова, която бе наградена за дейността си по разработването и дизайна на нови наноструктурирани порести композитни материали на основата на активни въглени , силикати и метални оксиди с потенциално приложение като катализатори за получаване на алтернативни горива.

Ето кои са победителките в програмата “За жените в науката”

Тя сподели, че специалността, която е завършила е "Природни и синтетични горива” и се интересува от резулатите от тяхното използване. Заради това се насочва към търсенето на тяхна алтернатива.

Д-р Кирилка Младенова, която бе наградена за изследване на взаимодействията на бестрофин-1 с мембранни структури и влияние на експресията му върху епителни клетки. Mутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота.

Ето кои са победителките в програмата “За жените в науката”

Д-р Наталия Берберова-Бухова, наградена за поляризационен холографски запис в азополимерни нанокомпозити.

Ето кои са победителките в програмата “За жените в науката”

Програмата "За жените в науката” страртира в България преди 7 години в партньорство между Софийски университет "Св. Климент Охридкси”, Национална комисия ЮНЕСКО - България и L’Oreal България. Това е единствената програма, която цели да помогне на жените в изследователската област. До момента са отличени над 2700 жени от цял свят, 15, от които са българки.

Кампанията цели да е основна част от борбата за равенство, тъй като едва 28% учените в света са жени и само 3% от тях са нобелови лауреати.

Д-р инж. Изабела Генова сподели пред нас собствените си впечатления относно равенството между половете в науката и изясни пред нас още съществени въпроси в тази област. Ето какво разкри тя специално за нас.

В момента темата за равенство между половете е изключително актуална. Усещате ли вие някаква дискриминация, заради това, че сте жена?

Не, не мисля, че има такава дискриминация. Жените, както и мъжете се възприемат еднакво . Съществения проблем, е на дела жени, които се занимават с наука спрямо мъжете. Поне аз лично не усещам никаква дискриминация.

Как стои въпросът с финансирането на науката в България? Как бихте коментирали тази тема?

Проблемът с финансирането е доста значителен и силно изразен. От доста дълго време е така. Аз съм в академията от около шест години и винаги е било така. Има подобрения, правят се някакви опити, но в действителност се заплаща малко за труд и малко за изследвания. Това води до значително напускане на младите хора и дори на вече утвърдени специалисти от академията. И те всъщност отиват в частния сектор, където трудът им бива по-добре заплатен.

Как вие самата намирате средства за проектите си? Срещате ли някаква подкрепа?

Към момента имам няколко проекта, които успявам и да ръководя и съм участник, но въпреки това средствата са минимални и работим в условия, които не са особено добри, особено за един млад човек, който иска да се развива.

С какво доприянасят проектите на жените в науката?

Тези проекти имат силата да променят света. Аз съм изключително щастлива, че има такава програма в България и че тя дава сила на жените в науката да променят света.

Автор: Адриана Петрова

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay