Неизвестни, но доста интересни факти за “Хубава жена”

15 неща, които най-вероятно не знаете за “Хубава жена”

Неизвестни, но доста интересни факти за “Хубава жена”

Всяка година американската киноиндустрия бълва стотици филмови заглавия, някои от които достигат печалби от над 700 милиона долара (като "Аз, проклетникът 2” например). Тенденцията в съвременното кино е то да разчита все повече на компютърни ефекти, отколкото на оригинален сюжет и реални кадри. Но подобни продукции си отиват със скоростта, с която са се родили, а след като изтекат няколко години, хората рядко се сещат за тях.

Различна е ситуацията с филмите, излезли през 90-те години на миналия век. Независимо дали сме ги гледали един, или 12 пъти (особено благодарение на кабелните и сателитните оператори), винаги с усмивка дочакваме финалите надписи. Изключение от това "правило” не прави и романтичната комедия от 1990 г. "Хубава жена”, с участието на чаровната Джулия Робъртс и пленяващия Ричард Гиър.

Едва ли е нужно да припомняме целия сценарий. Навярно мнозина от вас го знаят наизуст, просто защото е един от най-добрите, създавани някога! Въпреки това сме сигурни, че доста неща са ви убягнали, докато сте се наслаждавали на заплетените взаимоотношения между Пепеляшка (Вивиан) и Принца (Едуард). Затова ви предлагаме да се запознаете с няколко интересни факта, свързани с една от любимите ни кинопродукции.

Неизвестни, но доста интересни факти за “Хубава жена”

1. Първоначално работното заглавие на филма е било "3000 долара” - доходът, който главната героиня (проститутката Вивиан), печели на седмица. Въпреки това, създаделите на филма решили, че подобно име е прекалено подвеждащо за публиката. Те не искали той да се асоциира единствено с историята на една лека жена, затова заложили на сигурно с друго име.

2. Мег Райънн била първият избор на продуцентския екип, който да изиграе Вивиан, но тя отказала поканата. Други имена, които били спрягани за главната роля били Ким Бейсингър, Мелани Грифин, Шарън Стоун, Мишел Пфайфър и др.

3. Когато в началото Ричърд Гиър моли да го упътят, гласът, който звучи от устата му, всъщност е този на режисьора Гари Маршъл. Причината е, че по това време актьорът бил извън страната, когато трябвало сцената да бъде повторно заснета.

Неизвестни, но доста интересни факти за “Хубава жена”4.Следващия път, когато решите да си пуснете "Хубава жена”, обърнете внимание, че Вивиан почти никога не сяда на стол. Това решение е умишлено. Режисьорът искал да покаже, че Вивиан се чувства най-комфортно, когато седи на земята или върху някоя мебел, което подчертава характера на занаята й.

5. Знаехте ли, че "Хубава жена” е филм на Дисни? Така де, на дъщерната продуцентска къща на Дисни - Тъчстоун пикчър.

6. Режисьорът на лентата Гари Маршъл е вкарал щерка си във филма. Тя играе ролята на рецепционистката на хотела, в който се развива главното действие.

7. Заради действащи правила, касаещи използването на улица "Родео драйв” в Бевърли Хилс за киноснимки, всички сцени на нея били организирани единствено през съботните дни, когато движението не било толкова натоварено.

8. Джулия Робъртс е само на 22 години, когато излиза премиерата на филма през март 1990 г. По същото време тя приключва връзката си с актьора Дилън Макдермът и започва да излиза с друг колега от бранша - Кийфър Съдърланд.

9. Сцената в операта е била замислена да бъде заснета в Сан Франциско, но земетресение осуетява плановете на екипа, и той е принуден да се евакуира в Историческия музей на Южнокалифорнийския университет.

10. В сцената, в която Вивиан непохватно изстрелва един от сервираните й охлюви, а келнерът умело го улавя, репликата "Случва се непрекъснато”, самата ситуация и самият актьор са повторно използвани в "Дневниците на принцесата”.

11. Гафове в "Хубава жена” също не липсват. По време на закуска, след първата интимна нощ на Вивиан и Едуард, тя похапва кроасан. Но когато кадърът се отмества за секунди, а след това отново се връща към нея, вместо вкусната кифла, тя дъвче палачинка.

12. Прословутият кадър с огърлицата всъщност не е бил част от сценария. В деня на снимките Джулия не се чувствала добре и за да подобри настроението й, Ричърд умишлено хлопва капака на кутийката върху ръката й. Тя започва да се смее, а сцената толкова се харесала на режисьора, че той решил да я запази в оригиналната продукция.

13. Първоначалната идея за Вивиан била тя да е пристрастена към кокаина, а част от сделката с Едуард била героинята да не може да употребява дрога през седмицата. В края на лентата пък Вивиан е трябвало да разбере, че приятелката й Кит е взела свръхдоза, докато тя се е забавлявала с богаташа.

14. Ричард Гиър наистина свири на пиано във филма. Освен това чуваме и негова музика, която сам е композирал.

15. По време на секс сцената Джулия била толкова притеснена, че от напрежение й изскочила голяма вена челото. За да подобри ситуацията, Гари Маршъл легнал в леглото при нея и Ричард започнал да масажира кръвоносния съд, докато той не се стеснил.

Неизвестни, но доста интересни факти за “Хубава жена”

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook.

104 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay