Отворено писмо относно видеото с осмокласничка, която се дрогира

Групата СтЗ Отбора изразява своята позиция по въпроса

Отворено писмо относно видеото с осмокласничка, която се дрогира

Вчера ви показахме скандалното видео с осмокласничка, бял прах и учебник по български език. Jenite.bg уважаваме всички гледни точки по даден въпрос, затова публикуваме и отвореното писмо от СтЗ Отбора до обществото и медиите.

Ние, членовете на групата СтЗ Отбора, желаем да разсеем някои спекулации, появили се по българските медии вчера и днес, относно клипа към парчето ни "Да се ши'йш, да се пра'йш".

Разбираме, че някакви комисии и държавни структури щели да се изказват по т. нар. скандал с нашето видео. Нека се изказват, но ние имаме няколко въпроса към и позиции, които желаем да изкажем:

- За пръв път ли се разбира, че в училищата се продава и употребява дрога?

- Защо "органите" не се сезират за други (има ги много) клипове, в които открито се прокламира наркоупотребата, заявява се, че е модерно да се дрогираш, показват се "магистралки" и "козчета"? Отбелязваме наличието на странен двоен стандарт.

- Видно е, че държавата няма стабилна политика спрямо подрастващите. Обществото е в небивал морален упадък. Важни са плеймейтки и модели, кой с кого си ляга и става, какви дрехи носи и прочее. Защо никой не се интересува от опастностите, дебнещи младите хора? Защо никой не си задава въпроса как така наркодилърите са на свобода? Полиция, прокуратура, разните му там комисии за защита – спят ли или са заети да си броят парите от рушвети?

- Нашето видео ли е опасно за учениците или момчетата с раници, които бродят из училищните дворове и разпръскват пакетчета с бял прах и хапчета?

- Защо върху учебник, ще попитате вие. Държавата произвежда учебниците, но тя с бездействието си произвежда и наркомани, дилъри и престъпници. Смятаме, че един средно интелигентен човек може да направи аналогията с учебника и дрогата.

Заявяваме следното:

- клипът ни е продукт, внимателно сниман и монтиран, изпълнен по сценарий и режисура; никой не е пострадал или е правил нещо против волята си;

- в сайтовете за видеосподеляне, клипът е забранен за гледане на лица под 18 години, което изключва възможността за хипотетично вредно влияние върху децата;

- "коката", както се изразиха някои медии, не е истинска дрога (о, каква изненада!)

- никой от участниците не употребява наркотици;

- родителите са дали своето съгласие за участието на децата им във видеото, като предварително са се запознали със сценария и посланието;

- не ни харесва, че някои хора не разбират целта на песента ни, но по-трагичното е, че държавата също не успява да разбере посланието;

- твърдо стоим зад намерението си да се борим с употребата на наркотици и ако е необходимо това да става със скандал, нямаме нищо против.

С уважение:
Стоян Стоянов
Десислав Димов
Живко Андрейчев
Христо Христов

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 18.10.2013|19:32
Хубаво е, че момчетата са изложили своята гледна точка. Като цяло този стил музика предполага разчепкването на такива теми и подобни провокативни клипове.
3
Не е посочен 18.10.2013|16:41
Голям скандал от един клип, а това, че е реалност май наистина на никой не му пука особено. Аман от тая лицемерна загриженост на всички.
2
Не е посочен 18.10.2013|14:56
Евала на момчетата, които са направили смислено обяснение на клипа и идеята си. Защо хората не се възмущават от текстовете на разни родни Шитчета, в които се говори за: хапчета за мен и мойте братчета?! Или пък за бременни момичета, които миришат на аборт?! И тези песни се знаят наизуст от малки деца!!!
1
Не е посочен 18.10.2013|14:25
След като са обяснили и каква им е целта, добре, но не трябваше да правят толкова брутален клип.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay