Откровено интервю с един от повелителите на модата

Едно откровено интервю с Иконата на модния свят - Валентино

Откровено интервю с един от повелителите на модата

Валентино Клементе Лудвико Гаравани! Или както всички го знаят - Валентино, е един от най-известните италиански дизайнери. Ексцентричният моден експерт обаче отдавна е излязъл извън рамките на своята любима Италия и е покорил модните подиуми по целия свят, превръщайки името си в емблема на високото качество, висшия стил и безспорния лукс.

Историята на Валентино е като приказка - изпълнена е с много трудности и обрати, но въпреки всичко има своя щастлив край. Кралят, както често го наричат, започва да се интересува от мода още от ранна детска възраст. Започва кариерата си от нулата и с усилен труд в продължение на години успява да превърне, първоначално съвсем малкото си ателие във Флоренция, във влиятелния моден гигант, който днес представлява името Валентино.

Личността и животът на Валентино Гаравани винаги са представлявали особен интерес за обществото, най-вече заради невероятния му талант, съчетан с не малка доза ексцентричност. Две качества, които завинаги ще впишат името му в световната история на модата. Макар че още през 2007 г. самият Валентино смирено се оттегли от света на модата, модната къща, която носи името му, продължава да жъне успехи.

Пред The Talks Валентино говори открито за кариерата си, за промените в обществото и за малкия мечтател, влюбен в красотата.

Господин Валентино, колко често в ежедневието си използвате думата "bellissima” (от италиански - най-красиво, прекрасно)
Използвам я, когато видя истината. Когато видя нещо истински красиво.

Това често ли се случва?
Винаги се опитвам да търся красивите неща.

Красотата наистина ли е най-важното нещо за вас?
Като създател на вид изкуство, каквото е модата, красотата наистина е най-важна за мен. Още от дете харесвах начина, по който изглежда една рокля - възхищавах се на красивото лице, на прекрасното тяло. Наслаждавам се на красотата във всичко - жените, мъжете, децата, картините. Красивите неща са важни, защото правят живота значим. От дете започнах да възпитавам в себе си възхищение пред красотата.

Когато започнахте кариерата си, представяхте ли си, че един ден ще се превърнете в толкова известна и всепризната модна легенда?
Когато започнеш нещо, е много трудно да мечтаеш. Но, разбира се, имаш някакви стремежи. През 1968 г. създадох една много важна за мен колекция, която ми помогна да осъзная, че съм доста добър в това, което върша. Тогава всички списания и модни големци дойдоха, за да ме поздравят. Станах известен със своите блясък и нежност и жените заобичаха дрехите ми.

Модната индустрия вече е много различна. Как ще обясните това?
Модата силно се променя с настъпването на всяко ново десетилетие. 60-те години ми допадаха, а 70-те ми харесваха наистина много. Но мразех 80-те! Струва ми се, че в модата от този период имаше нещо страшно вулгарно. Дамите бяха луднали по пазаруването на дрехи, но тоалетите не бяха красиви - огромни рамене, къси рокли, коси, наподобяващи планини… никога не са ми харесвали. И след това ужасно десетилетие, 90-те години отново бяха хубав период за модата.

Малко преди да се оттеглите от модата, казахте, че в днешно време дизайнерът трябва да бъде по-скоро добър мениджър, отколкото артистичен създател. Още ли твърдите това?  
В днешно време дизайнерите целят единствено да направят пари. Ако искаш да изкараш много пари, правиш продукт, който да се продава навсякъде и на всички. Но след това продуктивността намалява и не знаеш какво да правиш. Хората осъзнават, че продуктът ти всъщност е евтин, защото и материалът ти е евтин. Нищо истински скъпо не може да бъде масово. Това просто не е моят свят.

От какво се вдъхновявате?
Понякога сънувам рокли. Щом това се случи, светвам лампата и започвам да рисувам. Но също така се вдъхновявам, когато посещавам музеи или отида в някоя държава и видя характерните за нея национални костюми. Вдъхновявам се от такива неща. Но никога от жена. Аз правя рокли за жени, но не мога да се вдъхновя от тях.

Но защо? Поддържате близки отношения с много холивудски звезди и жени с високо положение в обществото. Все някоя от тях трябва да ви вдъхновява поне малко.
Нещата стоят така. Аз трябва да обичам колекциите, които създавам. Трябва да влагам по нещо ново във всяка дреха от всеки нов сезон. Ако крайният резултат се хареса на мен, тогава и всички тези холивудски звезди около мен, също го харесват.

Коя смятате, че е най-красивата рокля, която някога сте правили?
Извинявам се, но съм правил толкова много красиви рокли. Аз съм човек с вкус, разбира се, и когато не харесам някой модел рокля, просто не го включвам в колекцията. Искам единствено есенцията на красотата.

Коя е перфектната "жена Валентино”?
Жената с вкус. Тя трябва да знае какво иска, защото за мен е много дразнещо, когато някой ми каже: "Слушай, ще те оставя да правиш, каквото си поискаш. Аз съм като парче стъкло и ти трябва да направиш нещо красиво с мен” Мисля, че говори по-добре за жената, ако тя не се съгласява с всичко, което казвам, а обсъждаме заедно желанията й и различията си. По този начин ще ми покаже, че има характер, който ще ме привлече към създаването на перфектната рокля за нея. Такива жени обичам!

С кой супермодел имате най-близка приятелска връзка? Кой е любимият ви?
Близък съм с много от тях, но ако трябва да се замисля, бих казал Жизел Бюндхен. За мен тя е една от най-красивите жени и истински топ модел - звезда. Също така много обичам Клаудия Шифър.

Друг много важен за вас човек е Джанкарло Джиамети, вашият партньор в продължение на четиридесет години.
Нашата връзка продължава от толкова отдавна и може да устои и на най-силната буря. Имали сме какви ли не проблеми и разногласия, но Джанкарло Джиамети винаги е бил мил и добър с мен. Той винаги ми дава възможността да работя много спокойно и без колебание. Прекарвал съм часове наред в студиото си, работейки над поредната колекция, без да бъда обезпокояван по какъвто и да е начин. За това съм му много благодарен.

Към кой ваш конкурент в модната индустрия имате най-голямо уважение?
С Карл Лагерфелд сме много близки приятели. Работата му много ми харесва, има огромен талант, но и голям кураж. А освен това е и страхотен фотограф. Също така бях и много, много, много голям почитател на Ив Сен Лоран.

Ако младият Валентино ви срещне днес, какво би си помислил?
Мисля, че ще бъде много, много щастлив, защото аз винаги съм бил голям мечтател. Винаги съм мечтаел за красотата. А майка ми ми казваше: "Ти мислиш само за глупости".

В един момент името ви стана по-голямо от собствения ви живот. Било ли ви е някога трудно, че хората ви приемат не като обикновен човек, а като икона? Че всички виждат само модния гений Валентино, а не личността зад него?
Трудно е да се каже. Истината е, че не знам. Винаги съм приемал с усмивка всички имена и титли, които медиите и обществеността са ми давали: "Кралят”, "Императорът”, "Иконата”, но аз съм Валентино. Живея в мой собствен свят. Аз все още съм същия човек, който бях преди много, много години в малкото ателие. Обичам да създавам дрехи. Обичам красивите неща, красивите къщи, забавленията. Ако хората искат да ме наричат ”Икона”, тогава добре. Икона съм. Какво друго мога да направя?

За още интересни материали, станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay