Леля за пръв път- подробен наръчник!

Как да бъдете най-добрата леля

Леля за пръв път- подробен наръчник!

Книгите за родители пълнят книжарниците и има защо, но родителите не са единствените отговорни хора за благосъстоянието на дребосъците. Има стара поговорка, че е нужно цяло село, за да отгледа едно дете. Баби, дядовци, лели, чичовци, учители, братя, сестри- всички играят важна роля в развитието на децата. Една особено важна личност е лелята.

Моята леля ми е като втора майка. Подобно на родителите ми, тя е присъствала на всички важни събития в живота ми- първи учебен ден, училищни празници, представления, дипломиране и т.н. За разлика от родителите ми, леля ми не ме е виждала всеки ден и затова не носи отговорност за образуването на характера ми, но въпреки това винаги е била пример, източник на любов и забавления за мен. Тя винаги ми е помагала да се справя с предизвикателствата в живота ми и ми е показвала правилния път.

Ролята на лелята в укрепването на семейните отношения е изключително важна. Тя е важен човек и заслужава уважение и много любов.

Ако ви предстои да станете леля за пръв път, вероятно сте много объркана и не знаете как да действате. Ето подробен наръчник:

1. Бъдете част от живота на новия член на семейството. Бъдете там както в малките, така и във важните моменти

Бъдете в ежедневието. Вземете го от училище. Прекарайте цял следобяд с детето. Отидете на пазар с малкото човече и майка му. Разпитайте как е минал денят му. Чувайте се по телефона често, ако не можете да присъствате физически постоянно. Когато детето порасне, социалните мрежи също са начин за комуникация.

2. Създайте специален ритуал

Правете нещо, само двамата, всяка седмица. Без значение какво е- можете да гледате филм, да ядете сладолед, да ходите на пазар, да ходите в луна парка. Създайте си ритуал, измислете нещо специално, което и двамата да чакате с нетърпение. Това ще направи връзката ви още по-силна. Повтарящите се действие създават усещане за сигурност.

3. Спонтанно го глезете...без причина

Давайте му нещо, което родителите му не му дават. Затова са лелите- да ни глезят и да не ни се карат. Разбира се, не трябва да допускате детето да стане разглезено, защото така саботирате работата на родителите му, но измислете начин да го глезите, просто ей така, без причина.

4. Интересувайте се от детайлите в живота му

Говорете с племенниците си- за приятелите им, за интересите им, за детската градина или училището. Говорете с тях по темите, които ги вълнуват и показвайте, че се интересувате. Има неща, които децата не желаят да споделят с родителите си и въпреки това имат нужда да споделят. Тогава насреща е страхотната леля, която винаги ще разбере и ще даде най-добрия съвет!

5. Водете го на места, където обикновено няма възможност да отиде

Всеки има различни хобита и интереси. Например може майка му и баща му да се интересуват от спорт и да водят детето само на спортни събития, а то да има интерес към историята, например. Водете го на места, на които обикновено не ходи. Ще се изненадате колко щастливи ще бъдете и двамата.

6. Показвайте любовта си към майката и бащата на племенника ви

Негативните коментари за вашия брат/сестра/зет и т.н. в присъствието на детето, са абсолютно забранени. Не бъдете критични, дори да смятате, че подходът им не е правилен. Може да поговорите с тях, но не замесвайте детето в това. Това са теми за възрастни. Пред племенниците можете да говорите единствено хубави неща за родителите им.

7. Покажете на племенника/племенниците си, че бихте направили всичко за тях

Осигурете на детето чувство за сигурност. Докажете му, че каквото и да се случи, вие ще бъдете до него и ще се погрижите да бъде добре. Всяко дете трябва да се чувства сигурно и в безопасност. Накарайте го да разбере, че вие сте от хората, които никога няма да го оставят.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay