По-интелигентният пол

Жените са с по-висок коефициент на интелигентност от мъжете

По-интелигентният пол

Споровете дали жените сме по-умни от мъжете, доколко добре се справяме с шофирането, смятането, ориентацията и така нататък, са стари колкото света.

Един от казусите вече има отговор, при това научно доказан. Дамите показват по-високи резултати на тестовете за интелигентност в сравнение с мъжете, научаваме от Daily Express.

Според учените, получените данни се дължат основно на многофункционалността на жената. Уменията ни да вършим няколко неща едновременно са отдавна известни.

Изследването, целящо да установи зависимост между интелекта и пола, е направено от един от най-известните учени в областта, проф. Джеймс Флин, преподавател в университета на Дънидин, Нова Зеландия.


"От век резултатите в тестовете за интелигентност както на мъжете, така и на жените, се увеличават, но при жените се увеличават по-бързо. Това е последица от начина ни на живот. Сложният съвременен свят кара мозъка ни да се адаптира и повишава коефициента ни на интелигентност. Пълният ефект на съвремието върху жените едва сега започва да се проявява", обяснява професорът.

Съществува теория, че жените днес, които едновременно преследват кариера и отглеждат деца, стават по-интелигентни заради натовареното си ежедневие.

Проф. Флин основава изводите си на анализ на данни от тестове за интелигентност, направени в Западна Европа, Канада, Нова Зеландия, Аржентина и Естония.

Резултатите показват, че в Австралия разликата между мъжете и жените е незначителна, а в Нова Зеландия, Естония и Аржентина жените са с по-добри резултати от мъжете.

"Тъй като светът става по-сложен и животът изисква повече абстрактно мислене, хората се адаптират. Напредъкът е по-голям за жените, отколкото за мъжете, защото в миналото те са били по-необлагодетелствани", гласи експертното мнение на учения.

Може и така да е, ние не бихме отрекли подобни изводи. И все пак не можем без мъжете, били те и с по-нисък коефициент на интелигентност от нашия.

22 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 18.07.2012|09:53
и аз си мисля,че ежедневието ни е станало много нездравословно и не ни остава време почти за нищо,особено за четене,което според мен води по-скоро да затъпяване и затлъстяване
6
Не е посочен 17.07.2012|16:56
Познавам една, дето само търсеше такъв, при който да се събуе и да влезе,интелигентен мъж искала. Намери го. Е, после се обу и излезе.
5
Не е посочен 17.07.2012|16:47
Смятам, че двата пола имат своите неоспорими предимства в различни области и съответно в тях са по-интелигентни. Нека не забравяме, че интелигентността се дели на множество видове - емоционална, духовна и пр. Надали има човек на земята, който да покрие с отличие всички.
4
Не е посочен 17.07.2012|16:44
Мога само да допълня, по-скоро да припомня старата истина, че мъжът живее с илюзията, че е глава на семейството, но главата се контролира от шията, т.е. жената. Но и главата, и шията не могат една без друга.
3
Не е посочен 17.07.2012|15:33
Не мога да не се съглася със заглавието :)
2
Не е посочен 17.07.2012|15:31
Така си е- няма какво да се залъгваме- силата е в нас :Д
1
Не е посочен 17.07.2012|11:50
Не, че не съм съгласна, че е вярно, но не мога да се съглася, че са направени тестове на представителната извадка и че напрегнатото ежедневие ни прави по-умни. По-болни, по-изнервени и по-нещастни да, но сега да ми го слагат като някакъв плюс стреса е още по-дразнещо.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay