Спрейовете за нос водят ли до пристрастяване?

Това сладко облекчение може да има тъмна страна...

Спрейовете за нос водят ли до пристрастяване?

Когато носът ви е запушен, няма по-голямо облекчение и по-голямо удоволствие от впръскването на спрей за нос. Лекарствата действат върху кръвоносните съдове в носа, свиват ги и отвярят носните проходи, което облекчава вдишването и вече не се налага да дишаме само през устата. 

Спрейовете ни действат толкова добре, че ги използваме по няколко пъти на ден и се чувстваме добре, но след като ги ползваме няколко дни и нямаме подобрение, трябва да се замисли дали наистина е добре да ги ползваме. 

Спокойно, не можете наистина да се пристрастите към спрея за нос, но организмът ви може да привикне със съставките и ефектът да намелее още повече. Също така може да развиете медикаментозен ринит. 

След 3-4 дни употреба на спрея, кръвоносните съдове в носа ви стават зависими от спрея. Те започват да набъбват повече от нормалното, защото очакват, че спреят ще ги свие. 

Този порочен кръг може да продължи месеци, дори години. Специалисти разказват, че са имали случаи, в които пациенти са зависими към  спрей за нос в продължение на години. 

Колкото по-дълго разчитате на спрея, толкова по-вероятно е да получите този ефект, който не е никак положителен. 

Разбира се, не е нужно да не използвате спрей никога повече. Просто бъдете много внимателни с това колко често го използвате. 

Консултирайте се с вашия лекар, за да ви предпише друг вид лечение. Има различни разтвори, мехлеми и т.н. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay