Стрептококи или силно възпалено гърло? Как да разберете

Как да разберете дали си имате работа със стрептококи

Стрептококи или силно възпалено гърло? Как да разберете

Всяко дете отива на лекар при първите признаци на възпалено гърло и обикновено лекарят прави изследване за стрептококи, което всички знаем колко неприятно е. 

Когато пораснем обаче обикновено мама не винаги е до нас, за да ни заведе на лекар веднага, след като кажем, че гърлото ни боли. Как да разберем дали имаме стрептококи или просто гърлото ни е много възпалено. 

Случва се, защото гърлото ни много се подува

Стрептокок в гърлото е бактериална инфекция, която причинява възпаление на фаринкса (това е най-задната част на гърлото ви). Вече имаме тези [стрептококи] бактерии в устата, носа и кожата си. Но по каквато и да е причина, тя може да проникне в гърлото и да причини инфекция, откъдето идват тези болезнени симптоми.

Не е просто силно възпалено гърло, дори ако в началото ви се струва така

Най-честият симптом на стрептокок в гърлото е възпалено гърло, което обикновено се развива в рамките на пет дни след излагане на бактериите. Гърлото ви е подуто и болезнено, както и преглъщането.

Но по-сериозните симптоми включват внезапна температура, мускулни болки, червено гърло с бели петна, главоболие, студени тръпки, подути лимфни възли и загуба на апетит.

Въпреки това вирусната инфекция (известна още като нормално възпалено гърло) може да се прояви по сходен начин. Поради това е важно да се тествате, тъй като това ще помогне за определяне на лечението - бактериални инфекции се лекуват с антибиотици, докато вирусните инфекции се лекувани с почивка и време.

Неприятният тест е много важен

Забравете, че болката сама ще отшуми. Ако имате бактериална инфекция със стрептококи, колкото по-рано я откриете, толкова по-лесно ще се справите с нея. Важно е да си направите изследване за стрептококи. 

Не можете сами да определите дали имате стрептококи, затова трябва да си направите тест

Дори лекар не може да определи дали имате силно възпалено гърло или стрептококи, ако не направи тест. 

Ако имате стрептококи, изолирайте се за известно време

Изолирайте се за 24 часа, след като започнете лечението, за да не заразите близките си. Тези бактерии се разпространяват чрез кашлянето, тоест по въздушно-капков път. 

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay