"Подари мъничко вълшебство" -коледен базар в подкрепа на недоносените деца в България

Той ще се проведе на 17 декември

"Подари мъничко вълшебство" -коледен базар в подкрепа на недоносените деца в България

Десетки творци даряват своя труд и ръчно изработени произведения за каузата на фондация "Нашите недоносени деца" – изграждане на първия в България център за подкрепа на преждевременно родените деца и техните родители

На 17 декември (събота) в Сердика Център ще се проведе тазгодишното издание на традиционния благотворителен Коледен базар "Подари мъничко вълшебство". Фондация "Нашите недоносени деца" – организатор на инициативата – ще използва набраните от базара средства за построяването на семеен център за комплексна помощ и подкрепа на недоносени деца и на техните семейства. Финансирането е необходимо за обзавеждане и закупуване на терапевтични играчки и материали за работа с деца, компютърна техника и мултимедия за провеждане на семинари и обучения на родители на недоносени бебета.

В центъра ще бъдат създадени условия преждевременно родените деца да могат да развият пълния си потенциал с помощта на експерти по ранно детско развитие, психолози, логопеди и много други специалисти. Майките и бащите на тези деца пък ще могат да се консултират и да получат съвети от педиатри, физиотерапевти, други здравни работници, да получат психологическа подкрепа, както и да се срещнат и обменят опит с други родители, преминали през същото изпитание. Едно от най-важните предназначения на центъра ще бъде да помогне на семействата да отговорят на специфичните потребности, които техните деца ще имат в следващите години.

"Подари мъничко вълшебство" -коледен базар в подкрепа на недоносените деца в България

"Всички ние, като родители на недоносени деца първоначално вярваме, че най-трудният етап завършва с изписването на бебето от болницата. Истината е, че трудностите едва започват, дори и за децата, които излизат привидно здрави от неонатологичното отделение. Следва дълъг период на проследяване, адаптация, развиване на социални умения, сблъскване с образователната система. Статистиката показва, че около 50% от децата, родени по-рано, страдат от някакъв вид затруднения в училище. Голяма част от тези случаи е възможно да бъдат предотвратени с навременна работа със специалисти по ранно детско развитие. Именно това е и целта ни – със създаването на този семеен център, освен че ще осигурим място за родителите, където те да получат необходимата подкрепа и информация, ще подпомогнем много деца в тяхното израстване и развитие.” - сподели Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца”.

Коледният базар е само една от инициативите в рамките на цялостна кампания за набиране на средства, с които да се финансира изграждането на центъра за комплексни услуги на фондацията. Кампанията стартира на 17 ноември тази година с отбелязването на Световния ден на недоносените деца.

Участие в базара ще вземат множество артисти, които предоставят напълно безвъзмездно свои произведения – ръчно изработени бижута, авторски картини, изделия от текстил, прежда, дърво, метал и глина, играчки, оригинални лакомства и много други. Всички творби, които ще бъдат предложени на благотворителния Коледен базар, са публикувани на Фейсбук страницата на инициативата – "Подари мъничко вълшебство".

Как да подкрепите инициативата можете да научите тук: http://www.premature-bg.com/family-center/

За фондация "Нашите недоносени деца"

Фондация "Нашите недоносени деца" е първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. Основана е през 2012 г. от три силни жени – майки на преждевременно родени деца – Нина Николова, Надя Дренска и Виолета Бакалова. Каузата на фондацията е да работи за повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители и за по-малко преждевременни раждания.

Сред основните задачи на "Нашите недоносени деца" е огласяването на емоционалните и социални проблеми, съпътстващи отглеждането на преждевременно родено дете; информирането на родителите за възможностите за лечение и рехабилитация; организирането на обществени диспути и конференции и изготвянето на предложения за промяна в законодателството, свързани с проблемите с недоносени деца; осигуряването на психологическа и морална подкрепа и повишаване на информираността и активността на обществото; подпомагането на интеграцията на недоносените деца с цел нормалното им развитие и качество на живот, включително след навършване на 18 години и др.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay