34-ото издание на Празници на изкуствата Аполония с нова разнообразна програма

За пръв път рок легендите от ФСБ ще вземат участие във Фестивала

34-ото издание на Празници на изкуствата Аполония с нова разнообразна програма

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство и култура. Фестивалът ще се проведе от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. Билетите, включително и Златният пропуск, осигуряващ достъп до всички събития, вече са в продажба и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim.bg.

34-ото издание на Аполония ще бъде открито с изложби в Художествената галерия в Созопол на 31 август. Едни от най-големите имена в българското изкуство – Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев – ще представят своите впечатляващи творби в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и скулптурата. Начало на Фестивала ще даде и специалният концерт на Младежка филхармония "София" при НМУ "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков и солист талантливия цигулар Кай Орлинов, който е едва на 14 години, а вече е носител на редица национални и международни призове.

За първи път тази година на сцената на Аполония ще се изявят рок легендите от ФСБ с концерт, включващ най-големите хитове на групата през годините. Събитието ще се състои на 8 септември на сцената на Амфитеатър Аполония, за да закрие подобаващо 34-ото издание на Фестивала.

Друг специален акцент в програмата на Празници на изкуствата Аполония ще бъде премиерата на новата книга на Георги Господинов "Всичките наши тела", която ще се проведе в Художествената галерия на 1 септември. Сред останалите изненади, подготвени за ценителите на литературата, са книгите "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе и "Гласът на тишината" на Иван Теофилов. Специално внимание ще привлече и традиционният за Аполония "Театър на маса", който ще представи премиерата на пиесата "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова на 5 септември.

Изобилие от театрални постановки и тази година очаква посетителите на Аполония. Читалище "Отец Паисий" в Созопол ще посрещне на сцената си звезди като Захари Бахаров с моноспектакъла "Чамкория", за който актьорът получи престижните театрални награди "Икар" 2018 и "Аскеер" 2018 за водеща мъжка роля. Пиесата, отличена за спектакъл на годината от националните призове "Икар" – "Пияните" от режисьора Явор Гърдев, също е включена в програмата на Аполония. Впечатляващи постановки ще представи и Народният театър "Иван Вазов", който за първи път участва във Фестивала с цели три представления на 6, 7 и 8 септември – "Виновният", "Цветът на дълбоките води" и "Лисичета".

За Аполония:

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите ТУК

И на Facebook страницата на Фестивала

Златен билет можете да закупите от ТУК

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay