Вече ви разказахме за някои странни, но верни съвети за вашето здраве. Днес ще разгледаме друга категория - съвети, които се оказвaт митове, и колкото и да ги прилагате, няма да доведат до никакъв резултат.
1. Тъмният шоколад е полезна храна
Винаги, когато се подлагаме на диета и се опитваме да изключим сладките изкушения от менюто си, решаваме да заместим вкусния млечен шоколад с черен. Чували сме, че е много полезен - подпомага сърдечно-съдовата дейност, прави кожата ни по-гладка и носи още много ползи.
Едно от най-големите предимства на натуралния шоколад е, че съдържа флаваноли, които подобряват паметта. При изследване, на една група хора била давана определена доза флаваноли в продължение на три месеца. След това бил направен тест за памет и се оказва, че групата, приемала флаваноли, се справя толкова добре, колкото група с участници, които са наполовина на тяхната възраст, и не са приемали флаваноли.
Изследвания със скенер разкриват, че причината за това е повишеният приток на кръв към някои части на мозъка. Повечето шоколади обаче не са добър източник на флаваноли и за да се получи достатъчно количество от тези вещества, трябва да се консумират поне по седем редчета шоколад всеки ден.
Ако пък шоколадът има много флаваноли, резултатът ще е изключително горчив вкус. Така че не всеки натурален шоколад е толкова полезен за здравето, а само този, който съдържа какао - 70% и нагоре, но пък са и много горчиви.
2. Храната в винаги по-защитена, ако е в хладилника
Популярното становище е, че държейки храната в хладилника, ниската температура ще я предпази от бактериите. Всъщност повечето храни биха оцелели и на стайна температура, а за други престоят в хладилника може да има обратен ефект.
Хлябът например "остарява” шест пъти по-бързо в хладилника, защото студът кара скорбялата в него да се кристализира. Същото важи и за картофите. По-добре е да оставите извън хладилника повечето плодове и някои зеленчуци, като лука и чесъна.
3. Пилето трябва да бъде измито внимателно преди готвене
Миейки пилето, вие си представяте, че отървавате храната си от бактерии. Всъщност ги разпръсквате из кухнята си - върху мивката, плота, ножа. А пилето така или иначе не би могло да бъде отървано от тях с вода, а само с термична обработка.
4. Антиоксидиантите ви поддържат здрави
Антиоксидантите са смятани за защитник срещу появата на рак. Всъщност клетките се нуждаят от баланс между оксидантите и антиоксидантите, а последни изследвания показват, че прекаленият прием на антиоскиданти дори увеличава риска от рак на простата.
При опити върху мишки с рак на дробовете ефектът от завишения прием на антиоксиданти също дава противопоказен ефект и води до увеличение на тумора с 300%.
Изводът е, че и антиоксидантите трябва да бъдат приемани в приемливи количества и най-вече - не чрез хапчета, а чрез меню, в което са включени плодове и зеленчуци.
5. Мийте ръцете си с топла вода , защото тя убива бактериите
Това е вярно, но водата трябва да е толкова топла, че да е непоносима за човешката кожа. Следователно миейки ръцете си с топла вода, вие не унищожавате бактериите - затова ви е нужна гореща вода, която кожата ви не е способна да понесе.
Затова обърнете внимание не на температурата на водата, а на времето, за което миете ръцете си - препоръчително е да се отделят около 40-60 секунди.
6. Алкохолът подпомага сърдечно-съдовата дейност
Да, умерената консумация на някои видове алкохол (например вино) може да ви предпази от коронарни болести, но само ако притежавате генотип, характерен за около 15% от населението. Това означава, че шансът алкохолът да е полезен за вас не е малък, но не е и с гарантирана сигурност.
За още статии на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook.
0 | 0 |