Защо не получаваме достатъчно магнезий и как да си ги набавим?

Защо не получаваме достатъчно магнезий и как да си ги набавим?

Магнезият е известен с облекчаване на главоболието, облекчаване на безпокойството и дори с ограничаване на желанието за захар, но проучванията показват, че 68% от нас не получават достатъчно. 

Mагнезият е един от непознатите герои на храненето. Заедно с калций, той е основен хранителен елемент за цялата клетъчна активност, но тялото ни не може да го създава само. Трябва да я консумираме магнезий ежедневно чрез храна и напитки или да намерим други начини да приемаме необходимите дневни 310-320 милиграма за жени или 400-420 милиграма за мъже.


Магнезият често се пренебрегва. Стресът може да изчерпи нивата на магнезий и това може да доведе до повишено кръвно налягане и повишаване на стресовите хормони адреналин и кортизол." Адекватният прием на магнезий е важен също за храносмилането, мускулната активност и производството на енергия. Той дори играе роля в производството на серотонин, невротрансмитер, който отговаря за балансирано настроение.

Прочетете за четири лесни начина да се уверите, че нямате липса на магнезий:

1. Набавяне на магнезии чрез храната

Най-старомодният, но и най-сигурният начин за набавяне на магнезий е чрез храната. Добавете тъмни, зелени, листни зеленчуци към менюто си- спанак, зеле и т.н. Също така можете да ядете броколи, ядки, боб, какао на прах.

Бадемите например са много богати на магнезий, но ако се колебаете дали ще ви набавят достатъчно количество, може да приемате и добавки с магнезий.

2. Подобрете минералната вода

Проверете състава на любимата си минерална вода, за да разберете дали съдържа магнезий. Ако водата съдържа магнезий, един литър от тази вода ще ви осигури около 1/3 от дневната доза магнезий за жените и 1/4 за мъжете, при 100 мг магнезий на литър. 

3. Опитайте магнезиеви добавки

Магнезият не може да бъде направен на хапче самостоятелно, той трябва да бъде обвързан с друго вещество, за да го стабилизира. Най-голямата разлика в магнезиевите добавки не е магнезият. Това са комплексите, към които е обвързан. 

Обикновено препоръчваните опции са магнезиев цитрат, магнезиев глюконат и магнезиев лактат. Магнезиевият глицинат е една от най-абсорбиращите се форми - и тази, която също е щадяща за стомаха. Не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да започнете. В допълнение, изследователи от Медицински център на университета в Мериленд препоръчват добавянето на витамин B комплекс или мултивитамин, съдържащ витамини В, с магнезиева добавка, тъй като нивото на витамин В6 в организма определя колко магнезий ще бъде aбсорбиран в клетките.

4. Гореща вана

Магнезият се появява в продуктите за красота като дезодорант напоследък, но всъщност можете ли да го абсорбирате през кожата си? Науката казва "да", но не трябва да разчитате само на този метод, тъй като абсорбцията е минимална и ненадеждна.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay