Как да научим детето да се храни здравословно?

Услуга, която трябва да му направите!

Как да научим детето да се храни здравословно?

За да бъде един човек здрав, жизнен, изпълнен с енергия и желание за нови начинания, то той трябва да се храни и живее здравословно. Всички го знаем, но не всички го правим. Боклучавата храна не ни дава нищо, освен излишни килограми, лошо настроение и липса на енергия. Правилното отношение към полезната храна трябва да се създаде още в ранна детска възраст. Веднъж създаде ли се навик, става много по-лесно.

Как, обаче, да накараме детето да яде плодове и зеленчуци, а не бургери, дюнери, пици, зрънчовци и вафли. Как да го спасим от всички съблазни около него и да го накараме да заобича храната, която ще накара стомахчето му да се усмихва.

Със сигурност това не е лесна задача, но една майка не е просто жена, тя е истински супер герой, за когото няма нищо невъзможно.

Ето как да приучите детето да се храни здравословно.

Обяснете им защо здравословното хранене е добро за тях. Когато са информирани, те ще знаят защо да се хранят по този начин и какво точно значи, а няма да са само думи.

Можете да го направите по един забавен начин. Например: Притеините се съдържат в пилето, рибата и боба. Трябва да ги похапваме, ако искаме нашите мускули да растат.

Въглехидрати има в пълнозърнестия хляб, пастата и ориза. Те са ни необходими, за да имаме сили и енергия за игри.

Ако искаме да сме още по-здрави и защитени от болести, то трябва да хапваме много плодове и зеленчуци.

След като детето вече знае коя храна за какво му е полезна, е добре да му създадете навик да се храни балансирано. Как да постигнете това?

Нали помните за обясненията за протеини, въглехидрати и плодове и зеленчуци. Е, едно хранене на детето трябва да съдържа и трите елемента. Така организмът ще успее да си набави необходимите му запаси.

Научете детето да хапва поне3-4 пъти дневно! Само 2 ядения на ден са крайно недостатъчни. От това ще страда след това целия организъм.

Денят му винаги трябва да започва със здравословна закуска, а след това да има някакви здравословни храни, които да хапва между яденията.

Можете да напишете на един лист здравословните храни, които вашето дете обича да яде. Така можете да приготвяте ястия с тези продукти.

Намалете или ако можете спрете купуването на рекламирани продукти от магазина. В тях често се крие хранителна стойност 0. Ние Ви съветваме да се обърнете към малките частни производители на мляко, месо, кашкавал, сирене, плодове, зеленчуци и други и да си купувате от тях. Излиза по-евтино и е по-качествено.

Давайте им възможност да избират между здравословни храни. ако за десерт сте подготвили само ябълки и продължавате да говорите на детето колко те са полезни за него, това може да го отврати от тях. Но, ако сте взели грозде, ябълки, банани, портокали и мандарини например, то детето ще може да избере този плод, който най-много му харесва.

Никога не позволявайте еднообразието да се настани в менюто на детето. Гледайте да готвите вкусни, здравословни, но и разнообразни манджи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay