Как да отучите детето си от навика да пие газирани напитки?

Помогнете на децата да се откажат от газираното за един по-здравословен живот

Как да отучите детето си от навика да пие газирани напитки?

Няма съмнение, че газираните напитки са пристрастяващи. Доста е трудно да им устоим. Въпреки че са вкусни и дават енергия, газираните напитки нямат никаква хранителна стойност. Консумацията им е свързана с диабет тип 2 и затлъстяване. Също така газираните напитки са вредни за костите и зъбите. Захарта, която се съдържа в газираните напитки, разрушава емайла на зъбите.

Ако и вашето дете е пристрастено към газираните напитки, време е да го откажете от тях. Няма да бъде бързо и лесно, но пък си струва. Ето какви са начините:

Знание

Време е да поговорите с вашето дете за здравето. Децата знаят, че вкусът на газираните напитки е хубав и затова ги харесват. Трябва обаче да научат и какви са вредните им влияния. Обяснете им, че има и други неща, които може да пият и че те са много по-полезни за тях.

Давайте им добър пример

Това, че газираните напитки са вредни за децата, не означава, че не са вредни и за възрастните. Много грешен подход е да убеждавате малчуганите, че тези напитки са вредни, а вие да ги пиете. Ако вие започнете да пиете здравословни напитки, децата ще последват примера ви и ще започнат и те да искат да пият от тях.

Действайте бавно

В колата например има голямо количество захар и кофеин, ако лишите децата от тези вещества рязко, е възможно те да станат раздразнителни. Започнете да ги ограничавате бавно. Като за начало просто намалете количеството и постепенно ги изключете от менюто им.

Предложете им алтернативни напитки

За да ги откажете от газираните напитки, трябва да измислите с какво ще ги заместите. Един добър вариант е вода с плодове. Нарежете цитрусови плодове и ги сложете във водата. Това е една вкусна и в същото време полезна напитка. Когато детето поиска нещо за пиене му дайте от нея. Постепенно ще се откаже от газираното и ще започне да предпочита тази полезна витаминозна напитка.

Хвалете ги

Като забележите, че детето се опитва да избягва газираните напитки, задължително трябва да го похвалите. Децата обичат да знаят, че правят нещо правилно и това ги мотивира да продължават да го правят. Правете им малки подаръци за добре свършената работа.

Специални случаи

И все пак, ако децата не могат да се откажат от газираните напитки, не забравяйте, че всяко нещо в умерени количества, не е вредно. Просто трябва да контролирате приема на газирани напитки. Няма нищо лошо да ги пият, когато има някакъв повод- на рождени дни, по празници или като награда.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay