Как да регулирате хормоните си по естествен начин?

Важен е начинът на живот

Как да регулирате хормоните си по естествен начин?

Без съмнение сте чули, че регулирането на репродуктивните хормони може да бъде ключът към облекчаване на много от вашите здравословни проблеми. Но какво наистина означава това?

През повечето време тялото ви върши добра работа в балансирането на хормоните, но има фактори, като начин на живот или медицински причини, които причиняват хормонални промени.

И когато хормоните, като естрогена (който кара обвивката на матката да бъде по-плътна и взаимодейства с другите хормони в тялото, за да предизивка овулация) и прогестерона (естествен стероид, който подпомага плодовитостта) не са балансирани, вие също не се чувствате добре.

За щастие, има няколко неща, които можете да направите, за да регулирате хормоните си, без да приемате хормонални медикаменти.

Първата стъпка е да се установите кои фактори от начина на живот могат да бъдат виновни. Ето някои възможни виновници:

1. Липса на гъвкавост и невъзможността за справяне със стреса могат да повлияят на репродуктивните ви хормони. По-ниските от нормалните нива на естроген може да ви причинят по-лека менструация - което  може да ви звучи като нещо страхотно- но естрогенът е необходим, за да се изгради костна маса, докато сте на двадесет и тридесет години.

2. Дълготрайният стрес може да доведе до ниски нива на прогестерон, което може да затрудни забременяването.

3. Неправилният начин на хранене и липсата на спорт карат тялото ви да използва резервите и запасите от естроген. Вашето тяло се нуждае от определено количество хранителни вещества, които да изпълняват всичките си основни функции, включително и производството на вашите полови хормони. 

4. Ако се затлъстели или с наднормерно тегло, може да имате проблеми с хормоните. Жените, които са с наднормено тегло не могат да овулират редовно, тъй като самата мастна тъкан може да допринесе за излишъка от естрогени и да доведе до прекомерно натрупване на лигавицата на матката, което води до тежка менструация.

Много неща могат да причинят голям стрес, дори напрежението на работното място.


Как да контролирате хормоните си? На първо място, освен ако вашият лекар не подозира, че има медицински проблем, няма нужда всяка жена да изследва хормоните си. Вместо това обръщайте внимание на това, което е нормално за вас, включително времето на вашия цикъл. Ако забележите промяна в нормалната си менструация (лека до тежка или тежка до лека), ако започнете да прескачате цикли или ако нямате цикъл три до четири месеца, посетете лекар, за да изключите потенциални диагнози, например доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, който може да повлияе на хормоналния баланс, синдром на поликистозните яйчници или дори ранна менопауза. Извършването на подобрения в начина на живот, както е показано по-долу, може да помогне и може да бъде вашият отговор, но самодиагностиката може да доведе до пропускане на потенциални проблеми.

Ако начинът ви на живот е виновника, има лесни начини за подобряване на начина на живот, които си струва да опитате. Например, обърнете внимание как реагирате на стресови ситуации. Започнете да спортувате и да се храните по-здравословно. Започнете да практикувате йога или медитация, направете съня приоритет и се опитайте да се отървете от стреса напълно. Трябва животът ви да е балансиран, за да живеете добре. Хормоните зависят от това.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay