Какво да правите, ако ви ужили пчела или оса?

Това може да спаси живота ви

Какво да правите, ако ви ужили пчела или оса?

Лятото е периодът, в който насекомите са навсякъде, а ухапването им може да бъде изключително опасно за вашето здраве.

Ето 5 важни важни мерки, които трябва да бъдат предприети, ако сте били ужилени от пчела или оса

5. Извикайте незабавно линейка

Имате нужда от незабавно медицинско обслужване, ако сте склонни към алергични реакции или ако имате един от тези симптоми след ухапване:

Виене на свят

Подут език

Обрив

Затруднено дишане

4. Премахнете жилото

Пчелите оставят жилото си, след като ухаят. То може да бъде извадено с пинсети или нокти или изстъргано с плосък предмет като кредитна карта. Не забравяйте да измиете ухапването преди тези операции. Не забравяйте да действате внимателно и да не стискате видимата част на жилото, за да предотвратите попадането на повече отрова в тялото ви.

3. Направете студен компрес

Възпалението и подуването след ухапване са неизбежни, но могат да бъдат сведени до минимум чрез прилагане на нещо студено в засегнатата област. Най-добрият избор ще бъде лед, обвит в парче плат, но ако това не е опция, можете да използвате всеки метален предмет.

2. Обърнете внимание на зоната, в която е ухапването

Първо, измийте засегнатата област със сапун и вода. След това може да нанесете смес от сода за хляб и вода. Медът или пастата за зъби също вършат работа. След като нанесете едно от тези неща, поставете парче плат върху проблемното място. Оставете меда за един час, а пастата за зъби за 20-30 минути, след което измийте.

1. Вземете лекарство

Аналгетиците и антихистамините са необходими за облекчаване на дискомфорта и намаляване на алергичната реакция. Всеки лекарствен продукт обаче трябва да се приема само в строго съответствие с инструкциите, а аналгетиците не трябва да се дават на малки деца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay