Топ 7: Пагубните странични ефекти на алкохола върху здравето

Запознайте се с тях и ще помислите дали да заложите на водката на следващото парти!

Топ 7: Пагубните странични ефекти на алкохола върху здравето

Наясно сме, че след тежък работен ден 300 ml вино звучи много по-добре от чаша горещо капучино например. И че вечерите с приятели са доста по-забавни, когато са придружени от любимата алкохолна напитка.

Далеч сме от мисълта, че не сте запознати с вредите от прекалената консумация на алкохол, но смятаме, че има някои неща, свързани с лошото влияние на алкохолните напитки върху здравето и организма, които вероятно пренебрегвате.

В Jenite.bg вече ви разказахме за това с колко напълнявате след пиянска нощ. Днес ви споделяме седем плашещи странични ефекта, които алкохолът оказва върху тялото ви, както и сферите от живота ви, които може да промени.

1. Тренировките
Смятате, че усилената тренировка след снощното тежко парти ще неутрализира негативното действие на алкохола върху тялото ви? Помислете пак! Консумацията на алкохол е пагубна за каквато и да било физическа активност. Освен това може да задържи негативното си влияние върху тялото и мозъка ви в продължение на дни.

Алкохолът в организма може да доведе до дехидратация, която понижава издържливостта. Прекаленият прием на спиртни напитки пък е напълно вероятно да навреди на работата на определени мускули.

2. Може да разруши ДНК-то ви

Топ 7: Пагубните странични ефекти на алкохола върху здравето

Според проучване от тази година дори умерената консумация на алкохол през уикенда може да доведе до оксидативен стрес и да разруши ДНК-то ви. Учените изследвали две групи студенти. Участниците в едната от тях пиели средно над литър бира всяка седмица. Тези от другата група изобщо не приемали алкохолни напитки.

Резултатите показват, че при студентите, които консумират алкохол, се забелязват два пъти по-голям брой засегнати клетки вследствие на неговата употреба. А това доказва, че дори няколко коктейла могат да окажат негативно влияние върху здравето.

3. Повишава апетита и… теглото

Топ 7: Пагубните странични ефекти на алкохола върху здравето

Пиенето повишава апетита, като потиска действието на хормона лептин, който по принцип регулира желанието за постоянно похапване. Освен това, почти няма алкохол, който да не съдържа в себе си "завидно” количество захар и излишни калории.

Скорошно проучване доказва, че интензивният прием на алкохол по време на един цял уикенд, кара хората да добавят средно по 6300 калории в повече към всекидневното си меню.

4. Вреди на органите
Алкохолът може да бъде много по-безпощаден към женското тяло, тъй като жените задържат в тялото си много по-малко количество вода, отколкото мъжете. А това означава, че след консумация на алкохол, органите ви са изложени на неговото влияние за по-дълго време.

Пийването на повече от едно питие на ден може да прекъсне комуникацията между невротрансмитерите - сигнални вещества на нервната система, които контролират всеки процес в тялото - от мисленето до дишането и движението, а също така да доведе до агресия, безпокойство и слаба памет.

5. Повишава кръвното налягане

Топ 7: Пагубните странични ефекти на алкохола върху здравето

Ясно е, че алкохолът вдига кръвното, но друга интересна подробоност е, че жените са изложени на по-голям риск от мъжете. Стойностите на кръвното налягане при жени, които пият повече от десет питиета на седмица, са неимоверно по-високи от нивата при онези, които не консумират алкохол или го правят в по-малки количества. За сравнение - при мъжете, които пият над десет питиета на седмица, стойностите са два пъти по-ниски.

6. Влошава настроението
Алкохолът е депресант, който има способността да представя живота единствено в черно и бяло. Имайте предвид, че ако не се чувствате добре емоционално, алкохолът само ще засили това чувство, вместо да го премахне.

Затова най-добре откажете поканата за питие, когато не сте в добро настроение. Ако вече е твърде късно за това - ограничете се само с едно-две.

7. Води до безсъние
Знаем, че звучи странно, при положение че само една чаша вино или бира е способна да ви "отправи” веднага към леглото. По-голямата консумация обаче нарушава съня и то не само през нощта на обилното пиене, а и тези след нея.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay