Традиционни гозби за Бъдни вечер

Традиционни гозби за Бъдни вечер

Всички знаем, че ястията на Бъдни вечер трябва да бъдат постни и нечетен брой. Готвенето на постни ястия обаче може да бъде по-трудно, отколкото си мислим. Ако още не сте измислили какво ще сложите на трапезата си тази вечер, сега ще ви дадем няколко идеи за традиционни гозби за днешния ден.

Салата:

Една от най-често срещаните салати на Бъдни вечер е нарязано кисело зеле, подправено с червен пипер и олио. Тази салата няма да ви отнема почти никакво време и усилия.

Ако киселото зеле не ви допада като вариант, можете да приготвите салата от моркови и червено цвекло. Ще трябва да отделите малко повече време за настъргването на зеленчуците, но също е вкусен варинат за салата.

Другата доста популярна салата на днешния празник е бобената салата. Сварявате боб, който така или иначе ще ви трябва и за пълнените чушки. Можете да отделите 1 купа от боба, да нарежете лук, да овкусите със сол и олио и готово!

Също така можете да сложите туршия на масата, вместо да приготвяте салата.

Основни ястия:

Сармите са неизменна част от трапезата на Бъдни вечер. Разбира се, условието е сармите да са постни. Можете да ги приготвите както с кисело зеле, така и с лозови листа.

Другото традиционно основно ястие на бъдни вечер са пълнените чушки с боб. Трябва да се сдобиете със сушени червени чушки и да ги напълните с варен боб. След това леко се запичат във фурната, а вкусът им е страхотен. Може да замените пълнените чушки с боб с пълнени чушки с ориз.

Други не толкова традиционни ястия са ориз с праз и кисело зеле на фурна с ориз.

Разбира се, можете да приготвите всяко едно друго постно ястие, за което се сетите.

Десерти:

Тиквена баница. Сладката баница е задължителна за трапезата на Бъдни вечер. Можете да избирате между тиквена баница и баница с ябълки. Добавете орехи, стафиди и канела за по-добър вкус.

Сушените плодове също са важна част от трапезата на бъдни вечер.

Отделно, на масата трябва да има мед, чесън, орехи, червено вино и разбира се обреден хляб.

Добър апетит и хубав празник!


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay