Няколко идеи за по-организиран и успешен ден

Няколко идеи за по-организиран и успешен ден

Няколко идеи за по-организиран и успешен ден

Забързана сутрин, стресиращ следобед и неспокойна вечер. Винаги се надбягвате с времето и се чудите как да се справите с всичките си задължения. Ето няколко практични и лесни начина, които не изискват допълнителни разходи, за да организирате ежедневието си и да направите дните си по-стремителни и успешни.

 

Пазарувайте в определен ден от седмицата

Не се ли чувствате като състезател всеки пък, когато посетите супермаркета? Всички ви блъскат в надпревара за последния пакет бисквити или пък сурови ядки? Ако имате тази възможност пазарувайте в понеделник или вторник, защото тогава магазините не са толкова претъпкани. Повечето хора отделят време за това през почивните дни, а след средата на седмицата само се отбиват в магазина да купят продуктите, които са свършили като хляб, мляко и яйца например.

 

Тренирайте сутрин

По-добре, когато имате време, отколкото никога, но все пак експертите съветват да тренирате сутрин, защото така намалявате стреса и поставяте добро начало на деня си. По този начин не само ще сте доволна, че сте задраскала фитнеса от дългия списък със задачи, а и ще увеличите нивото на ендорфини, които ще ви заредят и ще ви помогнат да преживеете хаотичната и забързана сутрин. Сутрешната тренировка ще повлияе добре и на съня ви. Експертите предупреждават, че упражненията точно преди лягане нарушават температурата, от която тялото се нуждае по време на сън.

 

Свършете първо неприятните задачи

Кое е задължението, което най-много мразите и по принцип отлагате? Започнете първо от него. Така не само ще се успокоите, че сте го свършила, а и ще знаете, че няма какво по-неприятно да ви се случи през целия ден. Това значително ще повиши нивата на стрес, защото вече ще сте приключила с най-трудното и неприятно нещо предвидено за деня.

 

Сутрин приемайте повече калории, отколкото вечер

Знаете, че закуската е полезна. Последвайте съвета на експертите и направете закуската си най-обилното хранене за деня. Освен, че ще се отрази добре на фигурата ви, ще ви зареди с енергия и добро настроение. За целта комбинирайте протеини и сложни въглехидрати, като пълнозърнест хляб и овесени ядки.

 

Не комбинирайте електронната поща със сутрешното кафе

Сутрин се събуждате и първото, което правите е да проверите електронната си поща. Откажете се от този навик. Според проучванията най-успелите (и най-малко стресирани) хора са се научили да не позволяват на съобщенията да ги разсейват през целия ден. Освен това, започвайки деня си по този начин може да загубите време или да се изнервите, отговаряйки на многобройните си писма. Опитайте да се грижите за това в средата на деня. Ако имате нужда от повече време се постарайте да проверявате електронната си поща на всеки час като ограничавате времето прекарано там до 10 минути, а след това изключете известията на компютъра или телефона си, за да не ви разсейват.

 

В неделя гответе за цялата седмица

Само мисълта, че когато се приберете след работа трябва да сготвите, ви напряга? Опитайте да приготвите вечерята за поне два или три работни дни в неделя. Не само, че така ще отхвърлите поне това задължение от дългия списък, а и цялото семейство може да ви помогне с пазаруването и приготвянето на ястията.


Използвайте телефона си, за да сте по-организирана

Възможно ли е тайната на добрата организация да е мобилният ви телефона? Един от най-ефективните начини да намалите стреса е да си съставите план какво и кога да свършите. Добре е да планирате седмица напред, а ако можете – дори и месец. Ако обикновения тефтер не ви върши работа, опитайте с телефона – всеки един мобилен апарат има опции за напомняния, записки, аларми, календар и т.н. А най-хубавото е, че този практичен органайзер ви е винаги под ръка.

 

Отново сте в задръстване? Свършете нещо полезно

Вместо да си губите времето всеки път, когато попаднете в задръстване (а това в големите градове е всеки ден), го оползотворете. Докато чакате на светофара прегледайте списъка със задълженията си и обмислете идеите за новия проект например. 

 

Започнете деня си от предишната вечер

Ако започнете деня си часове преди алармата да звънне си гарантирате по-спокойна сутрин и по-малко стрес. Преди да си легнете можете да изберете тоалета си, както и този на детето, да приготвите обяд и да приберете в чантата си всичко, което ще ви е необходимо на другия ден.

Бихте могла да свършите всичко това на сутринта, но ако със събуждането знаете, че имате много повече време за себе си, няма ли денят ви да започне далеч по-гладко и приятно?

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay