Тя е първата мюсюлманка боксьор във Великобритания!

Историята й ще бъде разказана на фестивала на изкуствата "Фриндж" в Единбург

Тя е първата мюсюлманка боксьор във Великобритания!

Можете ли да повярвате, че една четвърт от всички 149 000 регистрирани боксьори във Великобритания всъщност са жени? Интересна подробност е, че боксът за жени е включен в Олимпийските игри през 2009 година.

Днес обаче ще разгледаме една по-различна лична история. Амбрийн Садик е първата мюсюлманка боксьор във Великобритания. Постигането на съкровената мечта за момичето от азиатски произход не е никак лесно начинание. По пътя си тя среща неодобрението и упреците на хората, които трябва да я подкрепят най-много - нейното семейство.

20-годишното момиче е бивш национален шампион. Тя споделя, че за да постигне този зашеметяващ успех, е трябвало да се сблъска с чуждите хорски предразсъдъци.

Амбрийн е от Кейли, Западен Йоркшир. Започва да се боксира, когато е тийнейджър и й се налага да търпи много расистки обиди от своите връстници. Именно спортът й помага да се освободи от агресията, която неизменно се насъбира в нея.

Независимо от това, че боксът й помага да премине през трудните тийнейджърски години, хората около нея изглежда не приемат това занимание като нещо хубаво и правилно. В резултат момичето се сблъсква дори с още  повече упреци и неодобрение.

В интервю за The Telegraph Амбрийн казва, че голяма подкрепа й оказват баща й и брат й, тъй като те я запалват по спорта. Но признава, че е имало и роднини, които са били абсолютно против това, с което е избрала да се занимава.

"Семейството на баща ми е от Пакистан и всички са много сплотени. Те смятаха, че аз посрамвам културата. Ако бях мъж обаче, нещата щяха да стоят по по-различен начин”.

Амбрийн споделя още, че не е силно религиозна и не практикува типичния ислям, но е наясно че дрескодът в бокса притеснява много от мюсюлманските семейства. "Казах им, че няма да изглеждам секси, че ще нося един вид униформа. Дори опитах да сменя екипа си, като накарам асоциацията да ми позволи да нося анцуг. Но те отказаха.”

Тя е първата мюсюлманка боксьор във Великобритания!

В интервюто тя казва още, че в миналото често й се налага да търпи подигравки от страна на съучениците си. А когато сестра й създава тематична група във Facebook, дори получава заплахи за живота си.

Амбрийн обаче се оказва достатъчно силна и успява да остави зад гърба си всички злонамерени коментари. Съсредоточава се върху мечтата си и осъществява своя невероятен старт в боксьорската кариера.

Тя е първата мюсюлманка боксьор във Великобритания!

Когато е само на 15 години, младата боксьорка е номинирана за "Млада личност на годината” на Британско-азиатските награди за спорт. Освен това печели шампионата ABA Schoolgirls' National Championship. Телевизионният канал Channel 4 дори заснема документален филм за живота й, озаглавен "Момичето боксьор” (The Boxer Girl).

Амбрийн желае да бъде пример за други момичета, чиято мечта е да се занимават с този нелек спорт. "Надявам се успехът ми да вдъхнови все повече жени и да ги накара да се захванат с бокс. Ако това се случи, скоро може дори да надминем по брой мъжете боксьори.”

Треньорът на талантливата боксьорка казва, че е нечувано азиатско момиче от мюсюлмански произход да се занимава с бокс. Но Амбрийн се бори изключително упорито и успява да докаже, че не е невъзможно жени като нея, от нейния произход и изповядващи нейната религия, да се качат на ринга.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay