Уникалният фотопроект за съхраняване на българските традиции зад граница

Да сме горди с потеклото си,защото българската носия е извор на сила и закрила, каза фотографката Мая Шмитц

Уникалният фотопроект за съхраняване на българските традиции зад граница

Знаете колко много българи има извън пределите на родината ни. Но те се чувстват толкова българи, колкото и ние, решили да останем в България. Те също допринасят за това името на милата ни родина да се разпространява в чужбина.

Българите зад граница милеят и тачат България. И този проект го доказва.

 

"Да съхраним българските традиции далеч от родината" е проект на българката Мая Шмитц, която живее в Германия от 16 години.

Ние, от Jenite.bg, много харесахме проекта и се свързахме с нея. Пред нас тя за първи път сподели подробности.

Мая се занимава професионално с фотография от 5 години. От няколко години се е зародила мечтата й да снима българи, живеещи в чужбина, с български народни носии.

Уникалният фотопроект за съхраняване на българските традиции зад граница

 

Тази си идея споделя на своя клиентка германка, която след като разбира подробности за носиите от различните краища в България и за скритото послание на шевиците, се съгласява да снимат детето й. На Мая й хрумва идеята, че може да направи тази фотосесия с друго българско дете, облечено също в народна носия.

Уникалният фотопроект за съхраняване на българските традиции зад граница

 

 

"За мой късмет децата се харесаха от пръв поглед и атмосферата по време на фотосесията беше изключително приятна и зареждаща”, споделя Мая.

"Моята цел е да продължа проекта, като предлагам на българските семейства, живеещи в чужбина да правят фотосесии, облечени в традиционната българска носия, да съхранят традициите на българския народ и да ги предадат на следващите поколения, да са горди, че имат български корени! Бих била много щастлива традиционата народна носия да присъства по-често в сватбеното облекло на младия българин. Иска ми се дори на светото кръщение на деца тук в Германия и в чужбина,( а защо не и в България) да са облечени в народни носии. Дори още от първия миг след раждането новороденото да бъде повито с пелена с български шевици, защото тя символизира плодородието на земята и зараждането на новия живот в природата. Да запечатат този красив момент в своя архив със спомени и да стане част от родословното им дърво. Да сме горди с потеклото си,защото българската носия е извор на сила и закрила.”, разкри още за проекта фотографката.

Уникалният фотопроект за съхраняване на българските традиции зад граница

 

 

 

"Горда съм, че съм българка, която не е забравила обичаите и потеклото си след толкова години. Надявам се много българи да ме последват в идеята ми "ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА", каза още тя.


Повече снимки от фотосесията можете да видите в страницата й.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay