GIO DIEV - родно, модерно, световно

От България до Ню Йорк с любов

Джио Диев е световноизвестен дизайнер. Всъщност, той е творец. И създава най-голямата слабост на жените - обувки. Истинската му фамилия е Методиев и идва от България. За да живее на колела, между Ню Йорк и Милано.

Занимава се с мода от 8 години, а в Щатите е от 14 години. Притежава собствена марка, GIO DIEV, а преди да я създаде е работил за модни къщи от ранга на Chanel, Fendi, Dolce&Gabbana.

Запознайте се с Джио чрез интервюто, което дизайнерът даде специално за jenite.bg.

Кога откри, че модата е твоето призвание, и кога я превърна в своя професия?
Имах интереси към модата от съвсем малък. Аз съм твърде "визуална" личност и идеята за изразяване на личността чрез външния вид винаги ме е привличала. Навлязох в модния бизнес, веднага щом завърших училище.

Твои почитателки са световни знаменитости, сред които Майли Сайръс, Брук Шийлдс и други. Какво усещаш, когато популярните личности оценяват високо изкуството, което създаваш?
Това е най-голямото признание за моята работа. Винаги съм казвал, че обувките нямат смисъл, ако не са обути от красива жена.

Фотосесия на твоята колекция беше публикувана на страниците на италианския Vogue. Как се чувстваше след това?GIO DIEV - родно, модерно, световно
Аз съм голям почитател на фотографа Стивън Клайн и следя работата му от много години. Най-големият комплимент, който мога да получа, беше точно този: той да заснеме първата ми колекция, при това във Vogue.

Има ли мода в България?
Да, разбира се, има много талантливи млади дизайнери, които обаче имат нужда от подкрепата на хората.

Гордееш ли се с произхода си?
Да! Аз съм българин и винаги съм се гордеел с това.

А защо Gio Diev?
Исках название, което звучи международно, но все пак носи корена на българското ми име.

Как те възприемат останалите дизайнери, участва ли в преценката им фактът, че си българин?
В модата е без значение откъде идваш. Важното е да си добър дизайнер и това, което твориш, да има смисъл и свое уникално послание.

Какво те вдъхновява?
Вдъхновяват ме исторически фигури и събития, както и кино, архитектура, природа, пътувания. Със сигурност не е само едно нещо. Вдъхновението идва от най-различни места, и то точно тогава, когато най-малко го очакваш.

А разочарова?
Разочаровам се, когато хората бързат да осъдят някого или нещо, без да му дадат шанс, без да го опознаят и разберат.

Какво е за теб модата?
Модата е моята работа, моят начин на живот, креативната енергия, от която се нуждая.
GIO DIEV - родно, модерно, световно
Кои са трите ти най-любими места в целия свят? Защо?
Обичам Никко - малко будистко градче в северна Япония. Неговите спокойствие и красота са райски. Рим пък притежава най-красивите залези, които някога съм виждал. А енергията на Ню Йорк никога няма да спре да ме вдъхновява.

Кое е най-голямото ти признание?
Това, че виждам жени по улиците с мои обувки, снимани от фотографи като Стивън Клайн. И това, че семейството ми се гордее с мен.

Бориш ли се за нещо?
Всеки ден - за моето изкуство. Модният бизнес е страшно конкурентен и трябва постоянно да работиш, ако искаш гласът ти да бъде чут.

Би ли се върнал отново в България?
Аз често се връщам в родината, защото тук са моите корени и семейство. Но идеята да съм постоянно на едно и също място ме потиска. Аз съм номад по душа.

Откъде българките могат да се сдобият с твои творения?
От марковия магазин на GIO DIEV, който се намира в София - на бул. "Витоша" 84.

56 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 03.10.2011|12:15
Браво на нашето момче! Искрено го поздравявам за невероятния успех, който е постигнал! Не е лесно да работиш за компании от ранга на Chanel, Fendi и Dolce&Gabbana. Моделите му са много хубави, а аз се надявам един ден да отида до столицата и да си купя някой чифт от неговите "бижута". :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay