КвартетЪТ: Магията на класическата музика

Интервю с четири талантливи млади дами, отдадени на изкуството

КвартетЪТ: Магията на класическата музика

Яна, Венета, Михаела и Йоанна-Мария са четири млади дами, които обикалят по парковете. Така поднесена, информацията звучи доста съмнително, но почакайте да прочетете следващото изречение: Те са част от "КвартетЪТ" и изпълняват класическа музика с помощта на две цигулки, виола и виолончело. Завършили са Национално музикално училище "Любомир Пипков” в София, а сега са студентки в Национална музикална академия "Панчо Владигеров”.

Четирите усмихнати момичета съумяват да изкарат любимите си мелодии от концертната зала и да ги пуснат на свобода, така че всеки да се докосне до тяхната магия - без билет и без строг дрескод.

Талантливият квартет разказва пред Peika.bg по какъв начин се променят стереотипите за класическата музика, както и как реагират хората на тяхното дело.

С какво е по-различно да свирите в парка от това да свирите в зала?

Йо: В концертната зала отиваш с купен билет и с нагласата да останеш до финала, въпреки че съществува вариант да не бъдеш грабнат от музиката. При нас е друго – ако не ти допадне, то просто продължаваш по пътя си.

Мишето: Публиката е още по-разноцветна. Хората реагират спонтанно, радват се, всичко се случва естествено, сливаме се в една обща градска среда.

Вени: ...пък и на кой друг концерт децата ще пеят, пищят и танцуват!

Как реагират хората, като видят четири мадами да свирят класика с рокли и кецове в парка?

Вени: Не можем да отречем, че учудените физиономии са изключително много.

Мишето: По-възрастните се радват на ентусиазма ни и често идват да ни поздравят, да кажат, че изпълнението ни е било празник за тях. Младите и децата виждат себеподобни, които правят нещо различно и смислено и ни подкрепят абсолютно...

Яна: Интересно е да наблюдаваш как интересът и любопитството при малките прераства в нещо повече. А още по-хубаво е усещането, когато видиш как музиката докосва някоя влюбена двойка.

Йо: Ние сме в парка! Балните рокли и официалните обувки си ги пазим за концертните зали.

Прочетете цялото интервю с "КвартетЪТ" или вижте програмата на проекта "Музикалните паркове на София"!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay