Кизомба – анголският танц на любовта и страстта

Танцът, музиката, стъпките, които ще ви потопят в магията на любовта

Кизомба – анголският танц на любовта и страстта

Кизомба е един от най-популярните жанрове танци, произлизащ от Ангола. Известен е още като Анголско танго. Той е производен на традиционната анголска семба (semba). Този модерен музикален жанр с чувствено докосване смесва португалски език и африкански ритми. За разлика от семба, кизомба се характеризира с по-бавен и обикновено романтичен ритъм.

Музикалният жанр се заражда в средата на 1980 година в Африка. Първоначално в песните, на които се танцува кизомба, се пее на френски, тъй като танцът произлиза от френските колонии на Антилите, но днес повечето кизомба песни се пеят на португалски.

Много певци и продуценти от Кабо Верде - едно от местата, където се практикува танцът, са придобили широка популярност с много известни кизомба компилации.

Танцът се танцува заедно с партньор, изпълнявайки движенията гладко, бавно и чувствено, без стягане. Както всеки танц, така и този, разказва за една вълшебна романтична приказка, но кизомба е наситен с два пъти повече чувственост и сексапил. Неслучайно е наричан Танцът на любовта.

Думата кизомба означава "парти". Много важно е доверието между партньорите. Двамата танцьори трябва да са отпуснати максимално и своеобразно да се отдадат един на друг. Танцът изисква страст, жизненост, емоция. Затова, ако сте свити и пестеливи откъм тези чувства, няма да изпитате усещането, което може да предизвика само кизомбата.

Кизомба е начинът да излезете от зоната си на комфорт и от сивотата на ежедневието. Може да се възприеме и като терапия за освобождаване на духа и напрежението. Това е танц, при който задръжките трябва да паднат. Срамежливостта оставете пред вратата на залата за тренировки.

Кизомба танците са еволюция в традиционните танци на Ангола. Влиянието на анголското танго се усеща във все повече африкански страни. Макар още млад танцувален жанр, танцът на любовта набира все по-голяма популярност в Европа и САЩ. Една от европейските държави, в които танцът вече има слава, е Португалия - заради общностите от африкански имигранти, които са установили клубове за кизомба музика.

Вижте и клип, който показва красотата на танца:

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay