На сантиметри от Били Хлапето и Михаела Филева

"Въпросът е неуместен, без коса съм, но сресан. Звъниш ми сутрин в 5, а аз се чудя къде съм."

Били Хлапето е легендарен американски бандит, живял през XIX век. Били Хлапето от XXI век, обаче, е Билиан Моллов - млад и талантлив рап изпълнител, който съвременната публика добре познава. Прави музика от почти десетилети, най-вече инструментали и бийтове, а последните години дава превес на песните.

Последният му проект включва и една дама. Млада, усмихната и позитивна, Михаела Филева идва от старата столица в новата. За да се занимава предимно и единствено с музика. На 21 години, пълнолетна пред България и света.

Ясно е, че музиката ви е срещнала, но кой беше факторът, който ви накара да творите заедно?
Михаела: Запозна ни Влади Ампов - Графа, ние всички сме артисти на Monte Music. Графа ми пусна парчето, което са направили с Били и ме попита какво мисля. На мен пък много ми хареса и веднага се съгласих да направим проекта.

Михаела, това е твоят първи видеопроект. Оправда ли очакванията ти?
Михаела: В България е много трудно да намериш амбициозни, млади, талантливи и положителни хора. Моите надежди винаги са били да срещам такива и запознанството с Били сбъдна мечтата ми. Работата с целия екип е чудесна, всички се отнасят към нас с уважение. Затова да, оправда ми очакванията, даже ги надмина.

Каква е твоята музика?
Михаела: RnB и хип хоп са стиловете, които харесвам и вероятно това е линията, която ще развивам като артист. Всичко обаче тръгва от джаз, соул, фънк, цялата музика. Оттам се и уча.

Били, ти си от повече време на сцената. Защо избра да се посветиш на хип-хопа?
Били: За мен той не е стил, не е избор, той просто е начин на живот. Тази музика ми харесва много, макар че съм закърмен с метъл, защото това слушаше баща ми. Аз обаче си падах по old school парчета и даже ми се смееха в квартала. Но впоследствие нещата се промениха и обърнаха.

Българската музика постепенно се възражда и вие сте част от този процес. Но защо това се случва чак сега, според вас?
Михаела: Във всяко изкуство има процес на съзряване. Много години музиканти, като Мария Илиева и Графа са работили, за да се случва това, в момента, 10 години по-късно. Ние берем плодовете на техния труд и се надяваме, че малко по малко ще започнем да надграждаме, за да има солидна основа за поколението след нас, което ще прави музика.

Как изглежда идеалният хип-хоп във вашите очи?
Били: Музиката няма граница. Идеята е да правиш нещата добре и да се харесват. Ако успееш да докоснеш хората, значи си се справил перфектно.

Какво правите, когато ви трябва някой?
Били: Е, точно както призоваваме в песента - звъним по телефоните.

Какво мислите за честната игра в интернет?
Били: Прекалено много фактори влияят. Смешно е и ме е яд. По-големи имена в бизнеса могат да кажат нещата такива, каквито са.

Коя, според вас, е по-добрата реклама: безплатните парчета в мрежата или платените?
Михаела: Музиката се качва в интернет, теглѝ я за стотинки, но ги дай, защото това е нечий труд.

Били: Като цяло, в България много неща трябва да се оправят, за да тръгнат другите. Не можеш да чакаш на заплата от 300 лева, да имаш 3 деца и да си купуваш музика. Ти ще ядеш ли, вода и ток ли ще плащаш, за купуване на дрехи пък изобщо не можем да говорим.

Михаела: Има сайтове за видеосподеляне, в които българските артисти могат да качват парчетата си и това да бъде тяхна политика. Т.е. честната игра не е винаги свързана с пари. Ако някой изпълнител те кефи, отидѝ на концерт, не теглѝ музиката му, а я слушай в подобен сайт. Става въпрос за култура, да уважаваш нечий труд. Плати си, за да чуеш музиката на живо, слушай я в интернет, но не я теглѝ. Факт е, както Били казва, че е нелепо заплатата ти да е 300 лева, а ти да дадеш 3 за една песен, примерно.



Били, ти май не се занимаваш само с хип-хоп. Какви са другите ти проекти?

Били: Правя и хаус понякога, но това е съвсем странично.

Какви са бъдещите ви планове?
Били: Да правим хубава музика. Това не е последната ни съвместна песен. Аз подготвям албум, Михаела също, ако има желание, ще вземе участие в него.

Михаела: Прàви ни се музика, готина, за хората. Ще се забавляваме и ще дадем всичко от себе си. Предстои ни турне на Башмайсторите през октомври, ще бъдем в 10 града, сред които София, Бургас, Варна, Русе, Пловдив.

41 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 19.10.2012|09:19
Много са готини и двамата. Били Хлапето е с най-якия сценичен псевдоним.
15
Не е посочен 16.10.2012|14:31
Ами дано, дано не са поредните еднодневки на бг сцената. За съжаление у нас няма още такава индустрия.
14
Не е посочен 16.10.2012|14:30
И аз така мисля. Много е готина, и има много хубав глас.
13
Не е посочен 16.10.2012|14:30
И защо да не го заслужава? Какво, да не би да не може да пее или да е грозна?
12
Не е посочен 16.10.2012|14:27
Не лоша песен, макар, че леко еднотипна с това постоянно едно и също припяване на мцката. Която апропо е много готина. Дано си направи самостоятелен албум след време.
11
Не е посочен 15.10.2012|19:14
Мацката е страхотна свежарка.
10
Не е посочен 15.10.2012|11:34
Били Хлапето е пич. Винаги съм го харесвала
9
Не е посочен 15.10.2012|11:33
Симпатяга са и двамата. Михаела има страшен глас, трябва да изпълнява повече соло парчето за да я чуят хората и оценят таланта ѝ
8
Не е посочен 15.10.2012|11:32
Много са готини и парчето им е яко. Да се надявам че и за напред ще ги виждаме в общи проекти.
7
Не е посочен 12.10.2012|20:11
Абе вие таи Михаела Филева сте я направили много голяма звезда бе - тя това не го заслужава. А този рапър ли е, не го знам - ама за първи път го чувам :)
6
Не е посочен 12.10.2012|19:05
някакви нови подрастващи творци ли са това?
5
Не е посочен 12.10.2012|18:22
текстът от подзаглавието е ужасен, тъп и пошъл
4
Не е посочен 12.10.2012|18:02
какво странно име - Биллиян Моллов, добър ли е?
3
Не е посочен 12.10.2012|17:47
Тази песен много ми харесва .
2
Не е посочен 12.10.2012|16:21
Много добро парче наистина, а и клипът е интерес с този психо-хорър елемент. Кефя се на такива позитивни млади хора, които правят готина музика.
1
Не е посочен 12.10.2012|16:12
Много симпатични млади хора, талантливи безспорно, които са се заели с нелеката задача да правят музика в България, различна от масовия жанр. Браво тях! Желая им много късмет и все по-успешни парчета занапред.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay