Най-важните уроци по лично щастие и женственост на Наталия Кобилкина

Харизматичната дама споделя някои важни детайли за самочувствието и взаимоотношенията между хората

Най-важните уроци по лично щастие и женственост на Наталия Кобилкина

Няма начин да не сте чували за Наталия Кобилкина - жената, която има решение на всеки сексуален и житейски проблем. Тя е единственият сексолог и семеен терапевт в България, който се опитва да сподели знанията и опита си посредством обучения по сексология, зрели и хармонични отношения. 

Тя създава "Учебен център по сексология и щастливи отношения", защото повече от всичко иска всички хора да имат щастливи връзки. Същевременно е автор на книгата "69 съвета за секс от Наталия Кобилкина".

Жена като нея няма как да не бъде пример за подражание на Jenite.bg. Успяла, чаровна, добре изглеждаща и обичана от всички - Наталия Кобилкина притежава една специфична харизма, която не може да бъде пренебрегната.

Сега Наталия издава още една книга с потенциал на бестселър - "Пътят на щастливата жена" (изд. Colibri). Ето как описва този път авторката:

"Проблемите на съвременната жена по пътя към нейната емоционална зрялост не са нерешими. Важното е да осъзнаем, че женствеността не се изразява в самонадеяност, упорство и агресивно постигане на целите, а изисква да управляваме естествената си уязвимост и душевна сила. Когато жената е отворена към света, когато умее да получава с лекота, както и да бъде безусловно щедра и всеотдайна, тя е истинска жена.".

Срещнахме се с Наталия Кобилкина, за да ни разкаже малко повече за грешките на жените, за изневерите и разделите, за собствените си недостатъци. Прочетете интервюто с нея, в което има и няколко откъса от новата й книга.

Какво Ви дава сили да продължавате да търсите пътя към щастието и да споделяте наученото с други хора?
Промяната в хората. Отдавна приех живота си като служба към хората. Знам, че когато опитвам да избягам от това, се чувствам нещастна. Правя всичко с любов и следвам интуицията си.

Кога решихте да издадете своя психотерапевтична книга?
Преподавам вече 16 години. Последните 5 години провеждам почти всеки ден лични психотерапии и тренинги за личностно израстване. Виждам как хората се променят. Не всички хора имат желание или възможности да дойдат на тренингите и затова направих книга, която може да им помогне да работят върху себе си самостоятелно и да бъдат щастливи!

"Неумението да получаваме идва преди всичко от страха да поискаме. Защото да кажеш на глас: аз искам  – означава да признаеш публично, че имаш нужда от помощ. За много хора, които са били отхвърлени от своите родители, когато са били малки, да кажат искам на глас, е равностойно на болка, унижение, отхвърляне, обида.

Искам = болка, унижение, отхвърляне, обида... НЕ, ТОВА НЕ Е ИСТИНА!

Механизмът на близостта и ролята на родителите

Как се изгражда близост?
Малкото бебе има нужда да бъде кърмено не само заради самата кърма, но и заради първата близост, която се изгражда между него и майка му. Детето, което не е било кърмено или е оставено без майка в първите месеци, след като се е родило, след това цял живот ще носи отпечатъка на тези липси, а това е диагноза, често определяна като "страх от близост". По какво съдим, че изпитваме страх от близост:

– натъкваме се на проблеми във връзките – не можем да се влюбим;
– влюбваме се в неподходящи партньори (женени, живеят в чужбина…);
– имаме зависимости (от храна  – булимия, анорексия, от алкохол, цигари, хазартни игри, любовна зависимост);
– попадаме в ситуации на зависимост от другите;
– не допускаме близки отношения – не можем да живеем с партньор в една къща;
– постоянно сменяме интимните си партньори, предпочитаме неангажиращи връзки;
– не умеем да показваме своите чувства и потребности.

Не бива да се подценява необходимостта от близост. Потребностите на хората не се изчерпват с храната и подслона. Образованието е на по-високо ниво в йерархията на потребностите, но и то не е достатъчно, за да си изградим самочувствие и самоуважение като индивиди. Нуждаем се от адекватната оценка и благосклонността на хората, които считаме за свои близки.

Най-важните уроци по лично щастие и женственост на Наталия Кобилкина
Най-общо казано, кои са етапите, през които минава пътят на щастливата жена?

Болка, прошка, приемане на себе си такава, каквато си ти, приемане на другите, доверие към света, отваряне към любовта и щастието.

Имат ли българите културата да търсят помощ при проблеми във връзката си? А при проблеми в личното си отношение към света?
Да, имат. Когато ти виждаш, че не можеш да се справиш сам, търсиш помощ от специалист. Но преди всичко е важно да повярваш, че можеш да решиш този проблем.

На колко души сте личен терапевт в момента?
Не мога да кажа. Грубо казано, през тренинги, лекции (включително и безплатни) и лични консултации за месец минават от 200 до 500 човека.

Кой е най-често срещаният проблем при българските двойки, за който хората търсят помощ от Вас?
Неразбирателство между партньорите, изневяра, липса на доверие един на друг, не могат да срещнат или да задържат правилния човек до себе си.

Кой от двата пола е по-склонен да положи усилия в името на промяната? Защо според Вас?
Този, когото го боли повече. Трябва доста да те заболи, за да започнеш да правиш реалната промяна.

С какво една жена отблъсква мъжете?
С недоволство, с това, че тя е нещастна, с обвинения и постоянни изисквания.

"Кое определя женствеността? Замислете се какво сте влагали досега в понятието "женственост". Женствеността не се заключава в самоувереност, упорство и агресивно постигане на целите. Това са качества, характерни и за мъжете, дори в по-голяма степен за тях. Има особености, присъщи само на жената, и тъкмо те я правят женствена – само ние, жените, можем да получаваме. Ако една жена не притежава дарбата да получава, то тя не е истинска жена. Даването е много по-лесно. Получаването е трудно, защото често поражда чувство за вина. Поражда съмнения. Предполага отговорност. Когато жената е отворена към света, когато умее да получава (както и да бъде безусловно щедра и всеотдайна), тя е истинска жена.

Типично женските качества са: финес, грация, мекота, нежност, грижа, отдаденост, красота, емоционалност, чувствителност, гъвкавост, способност да се отдаваш, любов към детайлите, фокус върху процеса (докато мъжете са повече фокусирани върху резултата), способност да правиш много неща едновременно, смирение (умение да бъдеш в мир със себе си) и разбира се, търпение."

Емоционалната зрялост задължително условие ли е, за да бъдем щастливи? В какво се изразява тя?

Да умееш смело да показваш своите чувства и емоции. Да бъдеш себе си в една връзка, да показваш своите нужди и желания и да даваш това, което наистина искаш да дадеш.

Възможно ли е тя да настъпи твърде рано? А изобщо да не настъпи?
Можеш да бъдеш доста зрял и в ранна възраст, можеш и да умреш като много незрял човек. Възрастта по никакъв начин не определя зрелостта.

Бихте ли издали някоя от техниките, поместени в книгата, която би помогнала на читателките ни да открият пътя към своята женственост?
Да се свързваш със себе си и наистина да се научиш да чуваш и да уважаваш своите чувства.

Над 105 хиляди души ви следват във Facebook. В какво се крие тайната на Вашия успех? Как открихте формулата да събудите любопитството на аудиторията?
Стана от самосебе си и аз честно казано не разбрах къде е тайната. Просто искрено споделям нещата, които са ми на сърце и се оказа, че това е на сърце и при много други хора. Чувствам много свързана с всичко, което се случва.

"Женски архетипи

Момиченце
Тези жени са разглезени, беззащитни, имат нужда от помощ и подкрепа, лесно се възторгват.

Силни страни: С лекота предизвикват желанието на мъжете да се грижат за тях, да им правят подаръци и да ги обичат. Хората поначало им вярват, а партньорите в живота им се чувстват умни и силни. Защото момиченцата са винаги весели и непринудени и умеят да изразяват възхищението си.

Слаби страни: Невинаги знаят какво искат и към какво се стремят. Понякога са прекалено емоционални и се оплакват, че не ги възприемат като магнетични, страстни жени. Не си вярват и невинаги могат да отстояват своите силни страни или идеи.

Момиченцата са свръхeмоционални, открити, жизнерадостни, "безполови"; държат на справедливостта и вярват в доброто; обичат прически тип Малвина, както и да си правят къдрички; излъчват детска невинност, не се гримират, не си правят маникюр, защото това отнема време; техни любими цветове са зеленото и розовото; предпочитат удобни, широки дрехи, ползват пантофки, панделки.

Момиченцето иска да се грижат за него. Сами се досещате, че ако една жена експлоатира този архетип през целия си живот, това би било равносилно на патология.

Пример: принцеса Даяна, Кари Брадшоу.

Любовница
Постепенно в момиченцето се събужда сексуалността и то влиза в архетипа на любовницата. Тя е страстна, темпераментна, изобретателна, откровена и чувствена, прави това, което й хрумне. Нейната власт се основава на секса.

Какво дава: страст, наслада, див секс, множествени и лесни оргазми.

Какво получава: страст, наслада, вярност от партньора си, привързаност.

Цветове: червено и черно и тяхното фатално съчетание.

Стихия: огън.

Силни страни: Тя е добре поддържана и красива, усеща силата на своята сексуалност, същински вулкан е, затова е толкова интересна и вълнуваща за мъжете. Получава от живота всичко, което поиска, и много рядко някой й отказва нещо. Свръхенергична и колоритна, тя трудно остава незабелязана.

Слаби страни: Понякога възприемат жените любовници само като сексуален обект и не виждат в тях личността. И нещо много важно – фокусирайки се върху секса, те рискуват да превърнат сексуалността в защита срещу външния свят. Ако не си позволяват близост, връзките им ще бъдат повърхностни, изградени предимно на сексуална основа. Понякога хората не ги възприемат като експерти и професионалисти в дадена област само защото сексуалността им е твърде фрапантна, действа смущаващо.

Любовницата се събужда у жената на възраст между 15 и 25 години. Тя подчертава своите форми, защото иска да бъде желана. Ползва солидни, ослепителни бижута, часовници, висок ток; тя е егоистична, привлекателна, съблазнително гримирана и облечена така, че да грабва вниманието отдалече – това е нейният начин на живот, затова влага доста средства в своята визия. От жената любовница лъхат артистичност и творчество, тя е харизматична и умее да омагьосва. Не обича да готви, но когато го прави, превръща храненето в събитие. Типичен пример за този архетип са Елизабет Тейлър и Мерилин Монро.

Кралица
С времето моделът на любовницата се развива и тя се превръща в кралица. Последната е способна, волева, силна, успяваща жена, която отстоява себе си и държи да се реализира в професионален план. Тя умее да казва НЕ.

Припомнете си филма "Дяволът носи "Прада" и героинята на Мерил Стрийп – борбена, властна, но и много самотна жена. Тя е кралица в работата си, но не и в личния си живот. Не готви, защото посещава ресторанти. Кралицата се събужда у жената обикновено между 25 и 35 години, когато жената експериментира, когато се откроява стремежът й да се доказва. Облича се елегантно, ползва ненатрапчиви, изискани бижута – стилни камъни, перли. Обича стриктната модна линия, докато любовницата има афинитет към по-щури идеи. Типичен пример за кралица е Маргарет Тачър.

Какво дава: общуване, информация, съвети, приятелство, бизнес партньорство.

Какво получава: уважение, интерес, преклонение.

Цветове: синьо, сиво, лилаво.

Стихия: въздух.

Силни страни: Жената кралица е независима, недостъпна, самоуверена, интелигентна, разсъдлива. Нейната власт е ментална, тя въздейства на интелекта на мъжете. Умее да бъде равностоен бизнес партньор. Жената кралица е муза за мъжете.

Слаби страни: Мъжете се страхуват от нея, а което е още по-лошо, тя самата се страхува от себе си. Забравила е какво значи да бъдеш жена. Вероятно се страхува да загуби съпруга си или да остане сама. Това се дължи на факта, че прекалено много и дълго е вършила всичко сама и няма доверие на никого.

Майка домакиня
Тя е подкрепящ, отзивчив човек. Тя спасява и служи на другите. Винаги е на разположение. Събужда се у жената обикновено на около 35-годишна възраст, но може и по-рано. Обича кафяв и златист цвят, носи дрехи от естествени материи. Има предпочитание към естествените бижута и кожите. Увлича се по йога и етно стил.

Държи на символите и традициите, организира големи коледни партита, съблюдава установени в миналото ритуали.

Жената домакиня е практична, грижовна, инициативна, съзидателна, спокойна, балансирана. Нейната власт се изразява на ниво физически потребности на мъжете. Типични представители на този архетип са Опра Уинфри и майка Тереза.

Какво дава: грижа, спокойствие, уют, вкусна храна, комфорт, разбиране.

Какво получава: благодарност и уважение.

Цветове: кафяв, златист.

Стихия: земя.

Силни страни: Грижовна, стабилна, внимателна, прекрасна домакиня, отличен готвач.

Хората имат доверие в нея и знаят, че могат да разчитат на подкрепата й. Често й поверяват ключове и пари, молят я да се грижи за домашни любимци. Хората обичат да споделят своите проблеми с нея, защото тя винаги разполага с време да ги изслуша и да ги утеши. Жената домакиня е моногамна и неспособна на изневяра (изключваме случая, в който изневярата е средство за отмъщение). Много е надеждна и отговорна към поети ангажименти – това привлича хората към нея.

Слаби страни: Мисли основно за другите. Рядко се поглежда в огледалото, за да се нагизди и постигне някакъв сексуален магнетизъм. Обикновено живее не собствения си живот, а живота на своите деца, съпруг, приятелки. Липсва й здравословната доза егоизъм."

Кой е най-често срещаният женски архетип сред Вашите пациентки?

Кралици. Повечето моите клиентки са успешни кралици, но имат трудности с любовта.

Най-важните уроци по лично щастие и женственост на Наталия КобилкинаБихте ли се самоопределили - към кой архетип се отнася Вашата личност?
Комбинирам ги. Мога да съм пълна глезла момиче, мога да съм провокативна любовница, умея да служа и да отстоявам себе си като кралица, но съм много слаба в кухнята и в домакинството. Този архетип на майка и домакиня определено ми липсва.

Кой е най-големият Ви недостатък? Какво се опитвате да промените в себе си в момента?
Обичам себе си и съм много отдадена на работата си. Понякога мисля, че прекалявам и се притеснявам, че не отделям достатъчно време на любимия си мъж. И както казах, за домакинство и уют просто не ставам!

Трудно ли Ви е, когато общувате с някого, да не го правите в ролята си на терапевт? Винаги ли анализирате събеседника си?
Ох, да, това ми е проблем. Просто професионално изкривяване. Само като гледам тялото на човек, виждам какви проблеми има той. Трудно ми е да не анализирам. Но не го показвам. Не искам да съм терапевт през цялото време. Искам да съм жена! И то щастлива!

Какво ще посъветвате читателките ни, които считат секса за задължение и съответно не получават удовлетворение от него?
Правете любов заради себе си. Повярвайте, има мъж с когото наистина ще изгаряте от страст и това ще става все по-силно с времето.

А онези, които смятат, че вече е твърде късно да се влюбят и са склонни да сключат брак и да създадат семейство с кого да е?
Познавам доста жени, които са открили любовта си след 40 години. За любовта няма възраст! Просто вярвайте в любовта!

"Жената трябва да уважава своята сексуалност, да чака подходящия мъж, да не прибягва към самоцелни сексуални контакти само за да задоволи желанието на другия. Стремете се към дълбочина в отношенията, не залагайте на числеността на опитите. Ако не се научите да говорите с единия партньор, няма да го правите и с другите, и най-вероятно ще повтаряте едни и същи грешки.

Всичко това не означава, че трябва да потулваме своята сексуалност. Ние имаме право да излъчваме желание за секс точно колкото и мъжете. Нима не сме независими, модерни, съвременни жени? Не бива да се страхуваме, а да показваме, че харесваме и желаем някого. Ние, жените, решаваме с кого да бъдем интимни. Мъжете просто предлагат. Няма нищо страшно да заявите на някого, че ви привлича, че искате да правите секс с него. Бъдете честни със себе си и с партньора. Тук няма манипулация. Когато лъжем, ние разхищаваме енергия."

Защо мъжете изневеряват? А жените? Изневярата необходимо зло ли е за една връзка?

Има 359 причини за изневяра. Има моногамни хора. Има полигамни. Има периоди, когато човек избира да бъде моногамен. Има периоди, в които човек има нужда от различни партньори. Всичко е много индивидуално. Важното е да не осъждаме нито себе си, нито другите, дори ако това се случи. Животът е такъв. Ние сме просто хора и се учим в този живот.

Как се преодолява една тежка и болезнена раздяла, без това да остави отпечатък върху възприятията на човек за цял живот?
С прошката… и то преди всичко към самия себе си. Прости на себе си - ти си дал достатъчно. Продължи напред. Освободи се от гнева и омразата. Благодари за хубавите моменти и обичай човека като душа. И това ще мине. Раздялата трябва да се случва с енергия, любов и благодарност. Тогава и новият човек ще бъде още по-добър.

За още интервюта с популярни личности станете част от Jenite.bg във Facebook!

57 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 11.06.2014|10:19
И това го има, съгласна съм.
9
Не е посочен 10.06.2014|17:14
Проблемите в повечето връзки произтичат от липсата на диалог между двамата партньори.
8
Не е посочен 10.06.2014|14:02
Много готина жена .
7
Не е посочен 10.06.2014|10:20
Вярвайте в любовта и не са ви нужни никакви уроци.
6
Не е посочен 09.06.2014|17:53
И тя се оказа голям специалист , та чак и уроци за лично щастие започна да дава.
5
Не е посочен 09.06.2014|17:36
В интерес на истината има доста добри съвети от страна на Кобилкина, която лично аз свързвах до сега само с разни "дълбокомислени" постове в социалните мрежи.
4
Не е посочен 09.06.2014|17:26
Добро интервю, макар че лично аз не съм фен на нейната идея за лично щастие и прочие.
3
Не е посочен 09.06.2014|16:27
Нищо, което да не знам.
2
Не е посочен 09.06.2014|16:18
Симпатяга е,но си имам своя изпитана рецепта.
1
Не е посочен 09.06.2014|16:17
чудя се дали е толкова разкрепостена?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay