Скритият убиец на децата в Бангладеш

Лошите условия на живот в азиатската държава и по-конкретно - мръсните подове - са причина за различни заболявания при децата

Скритият убиец на децата в Бангладеш

Представете си следната ситуация: детето ви тича безгрижно из всекидневната с боси крачета, а вие се наслаждавате на сутрешното си кафе, без да се притеснявате, че нещо може да му се случи.

Не навсякъде по света обаче нещата стоят по този начин. Вярвате или не, има места, където децата нямат възможност да се разхождат боси по чиста и безопасна повърхност.

Бангладеш. Там опасността едно дете да се зарази с болест, която застрашава живота му, е абсолютно реална. Причината - условията на живот в домовете на местните са под всякаква критика. Повечето от къщите в този регион дори нямат безопасна подова настилка. Хората обикновено седят направо върху земята и така осъществяват контакт с различни патогени (всеки организъм, който е способен да причини заболяване или инфекция в човешкия организъм).

Скритият убиец на децата в Бангладеш

Всяка година над 6 милиона деца по света умират от различни болести, предизвикани от паразитите, вирусите и бактериите, които "населяват” лишените от елементарна чистота подове в бедните домакинства. Само в Бангладеш 100 000 деца на възраст под пет години се заразяват с подобни заболявания всяка година.

Скритият убиец на децата в Бангладеш

Базираната в Ню Йорк организация Architecture for Health in Vulnerable Environments (ARCHIVE) е на път да промени тази статистика. Тя създава инициативата High Fives, чиято цел е да замени мръсните подове в домовете на хората с бетонни настилки и по този начин да бъде намален броят на заболяванията, причинени от нехигиеничната домашна среда. Името на самата инициатива се свързва с трета важна цел - да помогне на децата в риск да доживеят до петия си рожден ден.

Скритият убиец на децата в БангладешПроектът на подовата настилка

Чрез подобен проект в Мексико стана ясно, че създаването на подове от бетон намалява с 80% случаите на анемия и паразитни инфекции. Освен това се забелязва около 95% подобрение на когнитивното развитие при децата.

Скритият убиец на децата в Бангладеш

Инициативата в азиатската държава обхваща десет семейства, които ще се сдобият с бетонна настилка в домовете си, и още 130 членове на общността, които да получат обучение в областта на здравните грижи и хигиената. По време на четириседмичния проект в нито едно от включените в него семейства няма случай на заболяване.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay