Старата песен на Nouvelle глас

Марк Колинс от Nouvelle Vague в едно специално интервю

Старата песен на Nouvelle глас

Nouvelle Vague са най-оригиналната кавър-група в света и в това твърдение няма нищо парадоксално. Френската формация притежава една от най-печелившите концепции на съвременната музикална сцена. Тя взима най-доброто от старото и го прави такова, каквото не сме го чували никога. Всъщност, прави го по толкова майсторски начин, че парчетата изобщо не звучат изтъркани, клиширани или неоригинални. Всеки може да прави кавъри, но никой не би могъл да го направи така, както го умеят Nouvelle Vague!

Ако все още се чудите какво им е толкова специалното, ще ви кажем, че френската формация успя да възроди култа към "тъмните" пънк, пост-пънк и ню уейв времена по възможно най-сексапилния и сладък начин. Nouvelle Vague превърнаха някои истински шедьоври на мрака, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, в оборотни и шармантни боса-нова хитове с ретро привкус. Най-чудното е, че го направиха по такъв начин, който накара всички да ги заобичат – дори авторите на песните.

Относно всичко това и още много въпроси поговорихме със създателя на проекта Марк Колин. Той отдели време за нас малко преди второто участие на Nouvelle Vague в София на 26 ноември. Ето какво ни разказа.

У нас ще представите новия си спектакъл, Dawn of Innocence, за който досега подочуваме само страхотни неща. Как изобщо решихте да съчетаете музика и мода? Всичко ли ще бъде в осемдесетарски стил?
Всъщност ние няма да направим Dawn of Innocence. Оказа се доста сложно за организиране и представяне. Направихме една идея по-адаптирано шоу. Но, спокойно, то не е по-лошо от другото – представяме го вече от един месец, по време на турнето ни в САЩ. Има дизайнерски костюми, има визуални платформи, има кабаретна танцьорка, която идва от спектакъла Crazy Horse, които е един от най-квалитетните в света.

Това е концерт, но има и режисура. Момичетата на сцената са три: две певици и една танцьорка, има повече игра между тях. Нещо от рода на кабаре-спектакъл и концерт, в който ще сменят костюмите си 5-6 пъти, ще играят и ще пеят. Шоуто е страхотно.

89306613-4c24-ae0b-5c4c-4dcba2095284

Това е второто ви гостуване в България. Какви са впечатленията ви от първото?

Спомням си, че публиката беше наистина страхотна. Имаше много хора, те бяха супер. След това, съвсем откровено, не останахме много дълго. Въобще нямах време да разгледам, но сега мисля да поправя грешката.

При положение, че няма да правите Dawn of Innocence, Марева Галанте, за която знаем, че е Мис Франция, ще ви придружава ли отново?
За жалост, Марева няма да бъде част от концерта. Ще има други две певици: Мелани Пен, която е с нас от самото създаване на Nouvelle Vague и е гласът на групата и Лизет Алеа, една кубинска певица, която в момента живее в Париж и която е с нас от две години. А танцьорката се нарича Зула.

На какъв принцип избирате певиците си?
Трябва да имат изявени личност и характер, да има какво да дадат на сцената, трябва да умеят да си взаимодействат с другите певици. Изпълнителките ни винаги са дует и трябва да могат да се разбират, да умеят да се допълват. Ето сега, Мелани е тип стилна французойка – малко резервирана, малко по-студена, а Лизет е много по-екстровертна, гореща и луда. Такава, каквато беше Камил Далма в началото - нашата първа певица.

Много е важно още гласът им да бъде отличителен. Те са французойки, които могат да пеят на английски правилно, без акцент. Или пък да имат по-силен глас, какъвто е на Лизет. Естествено, трябва да са красиви, секси и да могат да играят роли. И най-вече да могат да танцуват на сцената.

Имате четири албума с кавъри на любими ню уейв, пънк и пост-пънк парчета. Към тази тенденция ли ще се придържате и занапред или ще опитате с нещо авторско?
Преди една година решихме, че сме изчерпали темата и сега трябва да минем на нещо друго. Догодина групата става на десет години и е невероятно, че все още сме тук и още имаме какво да кажем и споделим – поне според отклика на публиката. Хората продължават да идват на концерти, следят албумите ни. Но мисля, че трябва да се ориентираме към нещо по-различно, нещо наше. На концерта в София ще представим 3-4 авторски песни и се надяваме, че ще ви харесат.

Работили сте с членове на иконични банди като Depeche Mode, Echo & The Bunnymen, The Specials и други. Кои от тях сте срещали и кои са ви направили най-голямо впечатление?
Срещали сме се с почти всички, без Мартин Гор (от Depeche Mode), който по времето, когато работихме заедно, беше в Ню Йорк. С него си кореспондирахме само по имейл, но всъщност това да си разменяш писма с Мартин Гор е нещо велико! Аз съм фен на The Specials и на Иън Маккълох от Echo & The Bunnymen и да ги видя в студиото в Париж, да разговарям с тях беше незабравимо.

Гледал съм и двете групи на сцена и когато се случи така, че да работя с тях, беше нещо изключително странно и вълнуващо.

Как изобщо решихте да правите кавъри на ню уейв и пост-пънк песни? Какво е специалното на тази епоха?
Идеята ми дойде, докато по радиото слушах "Tainted Love" на Soft Cell. Тогава за пръв път разбрах, че оригиналът е на Глория Джоунс - една американска соул певица. Този факт направо ме шокира, защото винаги съм смятал, че тази песен е на Soft Cell. Тогава изведнъж се замислих какво би било, ако песните на моите любимци Cure, Depeche Mode, Sisters of Mercy, Echo & The Bunnymen всъщност бяха кавъри на други изпълнители. Помислих още малко и реших, че ще бъде много забавно, ако направя точно такъв албум с кавъри, но с боса-нова аранжимент в духа на 60-те. Исках да накарам хората да се замислят, точно както се замислих аз самият, след като разбрах истината за "Tainted Love".

Така се роди идеята на проекта. Целта бе да се създаде една провокация, но в същото време така да се отдаде и чест на всички тези песни, които за мен са класики. Исках да докажа, че те имат такава тежест, каквато имат и тези на Beatles например, че са велики песни.

6041e569-720b-cca7-335b-0fe8da9a639c

Песните ви се приемат страхотно, но има ли група, която не е била доволна от начина, по който сте модифицирали парчетата им?

Не. Почти всички групи, на които сме правили кавъри, са харесали онова, което сме направили с песента. Почти винаги сме получавали обратна връзка. Те са ни одобрявали до такава степен, че ни дойде идея да направим албум, в който да вкараме и самите артисти, както направихме с Мартин Гор в албума "3" (той пее заедно с Мелани Пан в кавъра на "Master and Servant").

Мисля, че те харесват това, което правим с техните песни, защото не ги копираме и съм убеден, че се чувстват поласкани. Tова ги забавлява и всички групи, с които съм разговарял, са били много доволни.

Има ли звезда от настоящето, чиито хитове ще се пеят поколения наред?
Трудно е да се каже. Аз много харесвам Radiohead и си мисля, че те ще бъдат на сцената и след 10 години. Мисля, че има много сегашни групи, които ще оставят наследство, но всъщност култът към една банда не е свързан само с музиката, но и с носталгията, която имаме по епохата, от която идва.

Хората всъщност са фенове на Beatles или на Rolling Stones не само заради музиката, но и защото те превъплъщават култовата епоха на 60-те и 70-те. Истината е, че от 20 години светът е в криза и вече предпочитаме ескейпизма, искаме да избягаме в друга епоха – някоя от миналото. И Radiohead всъщност ще представя една епоха на кризата.

e9a59b12-f1c9-4c43-2cf1-b6624fe8090f

Има ли песен, която винаги сте искали да изпълните, но не сте имали възможност да го сторите и такава, към която не бихте посегнали никога?

Не и не. Няма песен, която не съм искал да направя – мисля, че съм пробвал да направя всички песни, които съм подбирал, но понякога не съм успявал, защото не съм намерил идея за аранжимент. В този случай вината е моя, защото не съм открил добра идея. Колкото до песен, към която не искам да посегна - музиката не е нещо сакрално и всеки прави кавъри на всекиго. Когато започнем да се занимаваме с музика, започваме да свирим музиката на Beatles, на Моцарт. Защо да си казвам, че на еди-кого-си не трябва да посягаме? Мисля, че музиката принадлежи на всички. Има стотици хора, които са "омазали" оригиналите, но в крайна сметка – какво от това? Това е част от научаването на занаята.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



26
Не е посочен 14.12.2012|11:55
Много хубави песни има тази група. действат много успокояващо и отпускащо на сетивата
25
Не е посочен 20.11.2012|16:21
Те умеят да го правят много добре.
24
Не е посочен 20.11.2012|16:20
Много са добри, да продължават да радват феновете си с нови парчета.
23
Не е посочен 20.11.2012|15:34
Не бих заложила на тази стратегия,но те така са си преценили и явно не са сгрешили,щом се хранят от тази си дейност
22
Не е посочен 20.11.2012|15:28
какво не им харесвате един по различен стил ни представят и то добре.
21
Не е посочен 20.11.2012|12:09
Даже много добри!
20
Не е посочен 20.11.2012|12:09
Мацките са много красиви, това е факт.
19
Не е посочен 20.11.2012|10:40
Това ги прави интересни и различни.
18
Не е посочен 20.11.2012|10:40
Добри са, в това, което правят.
17
Не е посочен 20.11.2012|10:22
Я кажи поне едно тяхно парче за да разберем кое не те кефи?
16
Не е посочен 20.11.2012|10:22
Много интересно, как коментираш без дори да си чула музиката им. То дори кавър не може да се нарече - те правят изцяло ново парче, но както и да е. Само да не коментираме, преди да знаем нещо със сигурност
15
Не е посочен 20.11.2012|10:21
Какви съвременни тийнеджъри? :))) Хаха много се заблуждаваш. Най-малко те ги слушат - и не знам как определяш дали ти харесва стила им, след като не си ги слушала. Но тази музика не е за всеки така или иначе.
14
Не е посочен 20.11.2012|10:20
Защото си нямаш и на идея за какво точно става на въпрос. Така, че ако обичаш - първо се осведоми.
13
Не е посочен 20.11.2012|10:19
Ами прослушай ги?? И това коментирай!
12
Не е посочен 20.11.2012|10:17
Много готино пеят мацките, всяка тяхна кавър песен е много добре направена;) Имам всичките им албуми. Страшни са!
11
Не е посочен 20.11.2012|10:15
Голяма група са! Много готин беше първият концерт, надявам се всички които и сега ще ходят да си изкарат толкова хубаво, както аз тогава;)
10
Не е посочен 20.11.2012|09:32
Изобщо не ми допада идеята за група,която пее само кавъри
9
Не е посочен 20.11.2012|09:30
може би по голяма част от аудиторията ги харесва но мен лично не ме кефят
8
Не е посочен 19.11.2012|19:44
готини ли са?
7
Не е посочен 19.11.2012|17:26
познаваш ли ги?
6
Не е посочен 19.11.2012|17:26
не съм ги слушала
5
Не е посочен 19.11.2012|16:23
Смятам, че те са много интересни личности и това, което правят се харесва на много хора.
4
Не е посочен 19.11.2012|16:02
страхотни са и правят песните по прекрасен, техен си начин:)
3
Не е посочен 19.11.2012|15:39
Явно това се слуша и харесва в момента и сигурно е актуално има си хора за всичко.
2
Не е посочен 19.11.2012|15:26
Не харесвам стила и музикаа им, но не се и съмнявам, че с техните песни съвременните тинейджъри са във вихъра си. Всяко поколение си върви с любимата си музика:)
1
Не е посочен 19.11.2012|14:26
Аз не бих заложила на такава стратегия за успех...да пея чужди песни и никога да не успея да имам собствен музикален облик
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay