10 храни, които ще ви помогнат да се справите със задържането на вода

10 храни, които ще ви помогнат да се справите със задържането на вода

Задържането на вода, известно още като оток, се получава, когато в тялото се натрупват излишни течности. Това може да причини подуване на ръцете, краката, глезените. Жените често задържат вода по време на бременност или преди месечния им цикъл. Има няколко причини, поради които това се случва, но повечето от тях не са сериозни.

В случаите, когато отокът е лек и сте сигурни, че нямате сериозни здравословни проблеми, ще ви предложим 10 храни, които действат като естествен диуретик и ще ви помогнат да се отървете от задържането на вода.

1. Краставица

Краставиците са с високо съдържание на вода и съдържат хранителни вещества, които помагат за премахването на пикочната киселина от бъбреците. Също така съдържат кофеинова киселина, която помага да се отървете от задържането на вода. Тъй като краставиците също са с ниско съдържание на калории, те са добра опция за хората, които се опитват да отслабнат. 

2. Червени боровинки

Боровинките са богати на антиоксиданти и витамин С и помагат за премахване на излишната вода от тялото. Те също така защитават клетките на организма от увреждане, причинено от токсини и свободни радикали, които се произвеждат от тялото ви по време на процеса на метаболизиране.

3. Диня

Дините се състоят от 92% вода и са натоварени с различни минерали и витамини, които имат диуретични свойства.

4. Целина

Целината съдържа съединение, наречено кумарин, което помага при почистването на организма чрез отделяне на всичката нежелана вода под формата на урина. Също така помага при храносмилането и предотвратява високото кръвно налягане.

5. Джинджифил

Джинджифилът се счита за една от най-ефективните диуретични храни. Той подпомага храносмилането и помага да се изчистят всички вредни токсини от тялото.

6. Моркови

Морковите са богати на антиоксиданти и витамини, които улесняват детоксикацията в организма. Благодарение на съдържанието на калий, морковите също помагат за поддържане на холестерола и нивата на кръвната захар.

7. Канела

Канелата съдържа хром, който помага да се контролира апетита. Канелата също помага за повишаване на имунитета и е голям детоксикатор.

8. Аспержи

Високото съдържание на калий в аспержите помага да се предотврати ненужното задържане на вода.

9. Зелен чай

Зеленият чай е естествен диуретик. Изследванията показват, че редовното пиене на зелен чай може да намали телесните мазнини с до 19%.

10. Глухарче

Глухарчето традиционно се използва като естествен диуретик. В Европа екстракт от глухарче се използва за лечение на много медицински състояния и е одобрен от германската комисия за намаляване на задържането на вода.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay