3 лесни начина да различите ГМО от органичните храни

Ето как да различавате продуктите

3 лесни начина да различите ГМО от органичните храни

Учените твърдят, че въздействието на ГМО храните върху здравето е сериозно. САЩ, Канада и Китай отглеждат модифицирана царевица, соя и картофи, а Австрия, Гърция и Унгария се обявяват за свободни от ГМО.

Вредите от ГМО продукти не са доказани, но ако е важно за вас да знаете, че вашата храна е напълно органична, ще ви кажем как да избягвате ГМО храни.

ГМО означава генетично модифицирани организми (растения, животни, микроорганизми) с трансплантирани гени от други организми.

ГМ храните са устойчиви на вредители, хербициди, гъби и вируси. Те имат по-хубав вкус и растат по-бързо от органичните продукти.

Засега няма научно доказателство, че модифицираните продукти са вредни за хората. Множество международни изследователски институции и научни организации го доказват.

ГМO продуктите могат да причинят алергична реакция. Например, ако сте алергични към лешници и сте яли продукт с гени на лешници, това може да предизвика алергична реакция. Ето защо винаги трябва да четете внимателно информацията на етикетите.

Ето как да различавате ГМО продуктите от органичните:

1. Четете етикетите

3 лесни начина да различите ГМО от органичните храни

Органичните продукти са маркирани по специален начин. Потърсете етикети "100% органични", "органични" или "произведени с биологични съставки". Те гарантират, че продуктът не съдържа ГМО компоненти.

Обърнете внимание на надписите "Без ГМО" или "Произведено без генетично модифицирани съставки". Тези продукти могат да съдържат ГМО, но не повече от 0,9%.

2. Обърнете внимание на това, как изглежда продуктът

3 лесни начина да различите ГМО от органичните храни

Генетично модифицираните храни изглеждат перфектни. Те имат правилна форма,  размери и дълъг срок на съхранение, защото новите гени им позволяват да се противопоставят на отрицателното външно въздействие. Например, генът на Bacillus thuringiensis, добавен към генно модифицираните растения, произвежда токсин, който отравя вредителите.

Ако зеленчуците са с неправилна форма, има насекоми по тях и не са напълно перфектни, вероятно са органични.

3. Ако е важно за вас да избягвате ГМО храните, помнете този списък:

3 лесни начина да различите ГМО от органичните храни

78% от соята, 33% от царевицата, 64% от памука и 24% от рапицата в света са трансгенни.

Те се добавят към храни като:

колбаси
млечни продукти и сирене
полуготови продукти и смеси от брашна
закуски от зърнени култури
хляб и сладкарски изделия
сладки напитки
памучно семе и фъстъчено масло
майонеза
шоколадов сироп



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay