3 мита за соята, на които трябва да спрете да вярвате

3 мита за соята, на които трябва да спрете да вярвате

Ако се обръщате на другата страна, когато видите соево мляко в магазина, не ви виним. Много хора реагират по този начин. 

Има твърдения, че соята се свързва с рака на гърдата, но тези твърдения са незаслужени и объркващи. Ето няколко доказателства:

Първо, няколко изследвания в началото на 90-те години установяват, че азиатските жени, които ядат много соя, са намалили риска от рак на гърдата.

След това, едно малко изследване през 1996 г. при хора показва евентуално увеличение на риска от рак при ядене на соя. Но ... Допълнителни проучвания през 2000 г. показват, че соята намалява риска от връщане на рака, при хора, които вече са се излекували. 

И изследванията продължават да объркват хората. Всъщност, учените нямат доказателство, че яденето на соя (която е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории) като част от балансирана диета ще има отрицателно въздействие върху вашето здраве. Умерената консумация, според експертите, е някъде от две до четири порции соя на ден.

Ето няколко мита, на които трябва да спрете да вярвате:

1. Соята причинява рак на гърдата

На практика всеки е чул, че соята може да увеличи нивата на естроген, което изследванията показват, че е свързано с рак на гърдата и яйчниците. Но вярно ли е това?

Много от паниката от соята и рака са резултат от изследване през 1998 г. върху мишки, което показва, че соевите изофлавони, които действат подобно на хормона естроген, причиняват рак на гърдата, твърди д-р Марк Месина, изпълнителен директор на Институт по соево хранене. Това кара експерите да мислят, че яденето на соя може да влоши рака на гърдата.

Още няколко проучвания са изследвали ефекта от храненето със соя върху рака на гърдата и са открили, че консумирането на соя след диагностицирането действително намалява шанса за повторение на рака - което означава, че оцелелите, които са яли соя, са по-малко склонни да се разболеят отново.

Метаанализът през 2006 г., в който участват 11 224 оцелели, също показва, че яденето на соя след диагностика на рак на гърдата намалява общата смъртност.

Ето защо, Американското сдружение за борба с рака и Американския институт за ракови изследвания твърдят, че пациентите с рак на гърдата могат безопасно да консумират соя.

2. Соята влияе на плодовитостта 

Соевите естрогенни свойства накараха хората да се чудят дали яденето на твърде много соя ще повлияе на плодовитостта. Някои проучвания подхранват тези страхове: Анализът на проучването от 2009 г. установи, че при жени в предменопауза, които ядат соеви продукти, се наблюдава леко понижение на два важни хормона за плодовитостта. И едно проучване от 2008 г. установи, че соевите имитации на естроген могат да намалят плодовитостта при женски мишки.

Въпреки това, тази връзка все още е доста слаба и повечето други изследвания всъщност показват, че яденето на умерени количества соя може да бъде полезно, ако искате да забременеете.

Едно от най-значимите дългосрочни проучвания, изследването на медицинските сестри (NHS II), установило, че жените, които ядат по-големи количества животински протеин, е по-вероятно да имат проблеми с фертилитета. 

3. Соята причинява порастване на гърди при мъжете 

Има двама мъже, които са изпитали феминизиращи ефекти, например гърди, от ядене на соя. Единият е 19-годишен веган, който консумира 12-20 порции соя на ден, а другият- 60-годишен мъж, който пие три литра соево мляко на ден. Така че ... не е точно типичното ниво на консумация.

Анализът на над 30 доклада от 2010 г. не открива никакви доказателства, че соята е повлияла на нивата на мъжките хормони. 

Консумирането на соя с мярка има повече ползи, отколкото вреди, така че не се притеснявайте. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay