4-те най-често срещани грешки, които вероятно правите при готвенето на паста

4-те най-често срещани грешки, които вероятно правите при готвенето на паста

Пастата може да изглежда като просто и лесно ястие, на което можете да се наслаждавате всеки ден от седмицата, но има повече специфики, свързани с пастата, отколкото си мислите. Дори да знаете как се приготвя паста, вероятно допускате някоя от тези често срещани грешки. Колкото и странно да ви звучи, има много неща, които могат да се объркат. Ето няколко съвета, свързани с готвенето на паста:

1. Съчетаване на формичките на пастата с подходящия сос

Формата на тестените изделия (със или без хребети, дебели или тънки и т.н.) има значение, когато става въпрос за подбиране на соса. "Агнолоти, малка пълнена паста, най-добре се сервира със сос на базата на масло", казва главният готвач Tyler Houston от The James Kitchen. За "фетучини или тагиолини, които са по-дълги и по-плоски, обичам да сервирам сочен доматен сос", казва той. За паста с риба тон и други морски дарове, най-добре е да изберте паста, която има дупка в нея. Така сосът влиза навсякъде и се получава по-вкусно.

2. Правилното време за готвене

Времето за готвене зависи от дебелината на пастата, обясни Хюстън. "Прясното тесто очевидно се готви по-бързо от сухото.Времето за готвене също обикновено зависи от вида на тестените изделия. Пълнената паста започва да плува на повърхността на водата, когато е почти готова. Водата трябва да бълбука, да е добре завряла, преди да сложите пастата. 

"Времето за готвене за по-дебели тестени изделия може да продължи до 15 минути", казва Хюстън. За най-бързо готвене използвайте прясна паста. Няколко примера: "Фетучините например се варят приблизително 12 минути, спагетите- приблизително 14 минути. 

3. Изчисляване на правилното съотношение вода-сол

Не трябва да пестите нито вода, нито сол. Да, трябва да посолите пастата обилно. Обикновено хората не кипват достатъчно количество вода. Трябва да имате голям съд и да е пълен с вода. Пастата трябва да има достатъчно пространство, в противен случай ще се сготви неравномерно. Солта обаче зависи и от соса. При по-солените сосове, с повече сирена, използвайте по-малко сол при варенето. 

4. Наслаждавайте се на вкуса, докато готвите!

Трябва да опитвате ястието, докато готвите, за да се уверите, че има добър вкус. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay