6 пакетирани храни, които можете да си приготвите сами вкъщи

И то в много по-полезен вариант

6 пакетирани храни, които можете да си приготвите сами вкъщи

Пакетираните храни не са от най-полезните за вашето здраве - в тях се съдържат какви ли не консерванти и вредни добавки. И все пак, кой не обича да си похапва пуканки, чипсове и снаксове?

Трудно е да се откажем от тях, но пък бихме могли спокойно да си направим техен домашен вариант, който не съдържа вредни съставки, но е също толкова вкусен, а може би дори и повече.

Плодово мляко
Да, има плодове в плодовото мляко в кофичка от супермаркета, но те са примесени със сладък сироп, който неутрализира ползите от плодовете.

Затова по-добре си вземете обикновено кисело мляко, нарежете плодове и ги сложете вътре - ефектът ще е много по-добър.

Овесена каша

6 пакетирани храни, които можете да си приготвите сами вкъщи

Пакетираните разновидности на овесената каша често са ощетени откъм фибри и фитонутриенти и съдържат царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, както и консерванти и вредни добавки.

Алтернативно решение е да си вземете необработени овесени ядки, които да приготвите в микровълновата за около три минути. Към тях можете да добавите канела, ядки или пресни плодове за по-добър вкус и още по-полезно действие.

Чипс
Всички знаем, че чипсът е вреден. Като неотменна част от приятелските събирания, обаче, просто няма как да се откажем от него. Но пък можем да си направим домашен.

За целта са ни нужни картофи, които да обелим, измием и нарежем на тънко.  След това ги оставяме в подсолена вода за около половин час, измиваме ги наново, подсушаваме и пържим. По желание може да се запекат за няколко минути и накрая да се овкусят с каквото си пожелаете.

Пуканки

6 пакетирани храни, които можете да си приготвите сами вкъщи

Пакетираните пуканки съдържат куп вредни вещества, сред които маслени ароматизатори, съдържащи диацетил. Според проучване на университета "Браун" той е свързан с възникването на болести на дробовете.

Вместо това можете да си вземете така наречената "пуканкова царевица", да изсипете царевичните зрънца в малко мазнина на котлона, да ги захлупите с капак и да ги махнете от котлона, когато пукането спре.

Фъстъчено масло
Със съдържанието си на влакна, въглехидрати, протеини, полезното вещество ресвератрол и вода, фъстъченото масло е здравословен продукт за мазане. Продуктът в бурканчетата от магазина обаче може да съдържа също така вредни трансмазнини и опасни токсини.

Домашната алтернатива включва смилането на сурови фъстъци с блендер и добавянето по желание на мед или сол според вкуса на този, който го приготвя.

Дресинг за салата

6 пакетирани храни, които можете да си приготвите сами вкъщи

В пакетираните и бутилирани дресинги има много емулгатори и масла, както и полиненаситени растителни масла с високо съдържание на Омега-6 мастни киселини, които са свързвани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Вместо това прибавите към салатата си чист зехтин, оцет или лимонов сок.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

 
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay