7 начина да си набавите фолиева киселина, без да пиете хапчета

Дори да не сте бременни, все още се нуждаете от нея

7 начина да си набавите фолиева киселина, без да пиете хапчета

Когато чуете думите "фолиева киселина", първото нещо, което вероятно ви идва на ум, е ... добре, бременност. Но без значение дали сте бременни или не, ще искате да сте сигурни, че получавате достатъчно от това хранително вещество.

Фолат или в синтетичната му форма фолиева киселина е витамин В, който е суперхрана за всички жени, а не само за тези, които очакват бебе. Основната роля на Фолатите е да създават нови клетки, като помагат за производството на генетичен материал (ДНК и РНК). Ето защо фолатът е толкова важен по време на бърз клетъчен растеж, като бременност. Фолатът функционира и в червените кръвни клетки и може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания и рак на гърдата.

Ако не получавате достатъчно фолат, това може да доведе до сериозни проблеми, включително повишен риск от рак на маточната шийка, дебелото черво, мозъка и белия дроб. Липсата на фолат може да предизвика анемия, тъй като тялото Ви се нуждае от витамин, за да произвежда нови кръвни клетки. Симптомите включват слабост, умора и задух.

Имате възможността да приемате фолиева киселина на хапчета, но е много по-добре да я получавате чрез натурални продукти. Ето кои могат да са ви от полза:

Варива

Грах, боб, леща и нахут, са най-добрият естествен източник на фолат. Половин чаша съдържа фолиева киселина, протеини, фибри, сложни въглехидрати и желязо, като същевременно е почти без мазнини и ниско от гликемичния индекс.

Лещата е на първо място с 179 мкг на половин чаша, или 45 процента от препоръчителната дневна стойност. Нахутът осигурява впечатляващите 121 мкг на кутия. Граховите зърна пък предлагат 26 процента от дневната стойност само за половин чаша. 

Спанак

Сякаш имате нужда от друга причина да добавите още повече тъмни, листни зеленчуци към вашата диета. Една чаша суров спанак съдържа 58 мкг фолат, или приблизително 15 процента от дневните препоръчителни нива. Спанакът е натоварен и с фитохимикали като бета каротин и лутеин, които предпазват от много форми на рак. Ето и идея за една страхотна напитка. Смесете 1 чаена чаша спанак, 1/2 замразен банан, 1 супена лъжица фъстъчено масло, 1 супена лъжица семена от чия и 1 1/2 чаши мляко в блендер, докато сместа стане гладка.

Броколи 

Този хрупкав зеленчук е истинска суперхрана, съдържаща антиоксиданти, които се борят с уврежданията на свободните радикали и влакна, за да помогнат храносмилането. Всяка половин чаша варени броколи съдържа 84 мкг фолат. 

Аспержи

Този нискокалоричен зеленчук осигурява 70 мкг фолиева киселина на чаша, заедно с витамин А, С и К. Печете партида от аспержи за лесно подготвяне на храната през седмицата. Те също така са вкусна в салата, омлети, ориз или с пилешко месо.

Авокадо

Авокадото е добър източник на фолиева киселина, освен на полезни мазнини - 54 мкг, или около 10 процента от дневната доза. Според Елизабет Шоу, Р. Д. и съавтор на "Книга за плодородие", "Размяната на авокадо за други мазнини, като майонеза или масло, е чудесен начин да увеличите приема на фолиева киселина и да стимулирате здравето на сърцето".

Яйца

Яйцата са много хранителни, осигуряват засищане със сравнително малък брой калории. Те са чудесен източник на протеин и съдържат почти всеки витамин, включително 24 мкг фолат във всяко голямо яйце. 

Фъстъци

Докато най-вероятно нямате нужда от извинение да ядете повече фъстъци, те са вкусен източник на фолиева киселина, осигурявайки около 175 микрограма на половин чаша. Не сте фен на фъстъците? Почти всички ядки съдържат фолиева киселина, включително лешници (65 мкг), бадеми (31 мкг) и орехи (49 мкг) за една и съща половин чаша.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay