7 храни, които се борят с възпалението

Вижте кои са те

7 храни, които се борят с възпалението

Независимо дали става дума за болки, скованост, главоболие, нарушено храносмилане, стомашни болки, вируси, ниска енергия, наддаване на тегло, обикновено става въпрос за възпаление.

Храната може да помогне при този проблем, стига да е правилно подбрана. Целта е да се консумират 80% алкални храни и 20% кисели храни. Не всички кисели храни са нездравословни; Обаче трябва да бъдат сведени до минимум. Пресните плодове и зеленчуци, които са леко подправени и варени, трябва да бъдат в центъра на вашата диета.

Ще ви представим списък с противовъзпалителни храни, които трябва да добавите към менюто си, за да възстановите алкалността и да преборите възпалението. Борбата с възпалението трябва да започне в кухнята, а не в аптеката.

Зелени листни зеленчуци

Листните зелени зеленчуци са пълни с хранителни вещества, алкализиращи минерали, фитонутриенти, антиоксиданти и противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Заложете на кале, чесън, спанак, салати и т.н., ежедневно. В допълнение, плодовете и зеленчуците като цяло трябва да съставляват по-голямата част от вашето хранене.

Куркума

Куркумата отдавна е ценена и използвана, заради противовъзпалителните си свойства. Днес можете да я намерите почти навсякъде- смуутита, чайове, сокове и т.н. Куркумата се използва за борба с настинките, болестта на Алцхаймер, увреждания на черния дроб, предотвратяване на рак и т.н.

Рибни масла

Повечето от нас знаят за значението на омега 3-мастни киселини и тяхната роля за облекчаване на възпалението. Най-добрият източник на тези киселини е рибата. Придържайте се към дивата сьомга и по-малки риби, като аншоа и сардини. Рибените масла могат да се приемат и като добавка.

Горски плодове

Горските плодове като цяло са с по-ниско съдържание на захар в сравнение с повечето плодове и съдържат големи количества антиоксиданти, намаляващи възпалението. Боровинките и тъмните плодове особено благодарение на високите си нива на антиоксидант кверцетин, са особено противовъзпалителни.

Орехи

Орехите са не само отличен източник на протеини, те също са източник на противовъзпалителни омега 3-мастни киселини, антиоксиданти и витамин Е. Честото консумиране на орехи поддържа здравето на мозъка и намалява възпалението.

Бульон

Пълен с основни хранителни вещества и алкализиращи витамини и минерали, бульонът доставя здравословна доза лесно усвояеми хранителни вещества като калций, магнезий, силиций и фосфор.

Кокосово масло

Кокосовото масло е силно противовъзпалителна мазнина, която се състои основно от мастни киселини, които са по-лесно смилаеми и не се съхраняват лесно като мазнини. В допълнение, кокосовото масло съдържа антимикробни и противогъбични свойства от каприлова, лауринова и капринова киселини, което спомага за намаляване на възпалението, понижаване на високото кръвно налягане, подобряване на енергията и стимулиране на имунната система.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay