8 летни храни, които ще ви помогнат да се справите с подуването

Динята е най-добрия ни приятел

8 летни храни, които ще ви помогнат да се справите с подуването

Без значение колко често тренираме или колко здравословно се храним, подуването се случва и на най-добрите от нас. Това е нещо съвсем нормално и обикновено. Въпреки че е трудно да се определи точния източник на подуване- менструация, дехидратация или храна, решението на проблема може да бъде храна. Да, има много летни храни, които могат да предотвратяват подуването. Ето на кои храни да наблегнете това лято:

1. Краставици

Краставиците не само съдържат кверцетин, антиоксидант, който помага да се намали подуването, те ви зареждат с вода, витамин С и цинк, които се събират заедно, за да ви предпазят от дехидратиране и да предотвратят задържането на вода и подуване на корема. Краставиците съдържат и друг антиоксидант, който се бори с възпаленията.

2. Авокадо

Този плод е с ниско съдържание на захар и не съдържа фруктоза и сорбитол, които причиняват подуване и образуват газове. Авокадото съдържа разтворими влакна, които  подхранват добрите чревни бактерии, подобряват храносмилането.

3. Домати

Храните, които са богати на калий, като доматите, спомагат за намаляване на подуването на корема. Също така са източник на витамин C и антиоксиданти.

4. Киви

Едно от най-хубавите неща на кивито е, че съдържа актинидин- естествен ензим, който помага за смилането на протеините и предпазва от подуване на корема.

5. Диня

Динята съдържа повече от 90 процента вода и е един чудесен плод за лятото. Когато ядем повече сол от необходимото, тялото ни се нуждае от повече вода. Яденето на диня и краставици няколко пъти на ден помага да се отървем от излишната сол и да дадем на тялото си нужната вода.

6. Горски плодове

Боровинките, ягодите и малините също са с високо съдържание на вода, поддържайки нивото на хидратиране и нивата на натрия под контрол. Плюс това, те са с високо съдържание на фибри, насърчавайки здравословното храносмилане и потискането на това усещане, което може да доведе до подуване.

7. Аспержи

Подуването често е резултат от задържането на вода. Това означава, че клетките в тялото задържат излишна вода и бъбреците не получават сигнал за освобождаване на тази вода. Аспержите действат като естествен диуретик. Също така са страхотен пробиотик, който подобрява храносмилането.

8. Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, зеле и маруля съдържат голямо количество магнезий, важен електролит (заедно с натрий, калций, калий и фосфат), който помага на храносмилането и поддържа баланса. Тъй като подуването може да бъде симптом на изчерпване на електролитите, натрупването на магнезий може да ви помогне да се справите с подуването.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay